Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Встановлено захворювання на високопатогенний грип птиці

Дата: 04.10.2024 08:05
Кількість переглядів: 24

Фото без описуУ приватному домоволодінні села Созонівка Великосеверинівської громади Кропивницького району виявили високопатогенний грип птиці.

Рішенням місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кропивницькій районній державній адміністрації оголошено карантин та затверджено План заходів з локалізації та ліквідації даного захворювання. Частину території села Созонівка оголошено інфікованою зоною. Також, визначено буферну зону та зону спостереження.

У інфікованій зоні комісійно вилучаються всі види птиці, яка піддається умертвінню та знищується шляхом спалювання у визначеному органом місцевого самоврядування місці. До виконання заходів долучені органи місцевого самоврядування, органи та установи Держпродспоживслужби, Державної служби з надзвичайних ситуацій та Національної поліції.

За вилучену у громадян птицю державою передбачено грошове відшкодування згідно з чинним законодавством.

У буферній зоні та зоні спостереження проводиться облік та епізоотичне обстеження всіх дворогосподарств та клінічне обстеження птиці, яка утримується.

Діє заборона на проведення ярмарків, виставок, базарів, а також розважальних заходів, діяльність яких пов’язана з використанням птиці. Дика птиця, яка утримується в неволі, не випускається з метою поповнення поголів’я дичини.

З мешканцями інфікованої, буферної зон та зони спостереження проводиться роз’яснювальна робота щодо посилення заходів біобезпеки в особистих дворогосподарствах.

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області застерігає громадян від купівлі живої птиці, яка не супроводжується ветеринарними документами.

Грип птиці – гостра контагіозна вірусна інфекція птахів, викликана будь-яким вірусом грипу A: субтипів H5 та H7, та характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту та перебігає у виді епізоотій та ензоотій. На інфікованому пір'ї вірус зберігає патогенність 8-20 днів, у крові та ексудаті в запаяних ампулах у ліофілізованому вигляді - понад 2 роки. До грипу сприйнятлива домашня, синантропна та дика перелітна птиця. Джерелом інфекції є хвора і перехворіла птиця, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання. Дикі качки, крячки, лебеді, чайки та інші види перелітної птиці, чутливі до вірусу грипу птиці, є носіями інфекції та природним резервуаром інфекції. 

Кропивницьке районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень