Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Всеукраїнська програма ментального здоров'я «Ти як?»

Дата: 07.06.2024 11:31
Кількість переглядів: 45

Фото без описуЗа ініціативою першої леді Олени Зеленської заснована Всеукраїнська програма ментального здоров'я «Ти як?», яка спрямована на розбудову якісної системи надання послуг у сфері психосоціальної підтримки та розвиток культури піклування про ментальне здоров'я.

Стрес та знервованість стали буденністю для майже 80% українців. Не має бути метою заохотити кожного звертатися до фахівця. Але підхопити людину, відновити її власні ресурси справлятися, а ще краще — запобігти проблемам, є гідною метою для державної політики у сфері ментального здоровʼя. 

Комунікаційна кампанія «Ти як?» — є аптечкою самодопомоги, новими навичками у новій реальності, для дітей та дорослих. Вона складається з багатьох розділів, один з яких присвячений темі: «Як заспокоїти дитину під час повітряної тривоги».

Діти можуть бути особливо вразливими під час повітряної тривоги. Реакція на тривогу в різних дітей може суттєво відрізнятися: хтось плаче, хтось ховається в іншій кімнаті або панікує.

Як заспокоїти дитину під час повітряної тривоги

Пам’ятайте, що діти дуже емпатичні, вони швидко вбирають емоції та у багатьох ситуаціях копіюють поведінку дорослих. Тож, аби знизити у дитини рівень страху під час повітряної тривоги, варто зробити наступне.

Крок 1

Зберігайте спокій та постарайтеся переміститись в укриття або інше безпечне місце, якщо це можливо.

Крок 2

Розмовляйте з дитиною спокійно та позитивно.

Крок 3

Запропонуйте дитині «заміну» її реакції на стрес. Для цього переключіть дитячу увагу на конкретну та позитивну дію: наприклад, обійнятися.

Крок 4

Запропонуйте дитині переглянути мультфільм, почитати книгу чи погратися з улюбленою іграшкою. Якщо можливо, займіться цим разом із нею. 

Таким чином, негативний досвід замінюється у свідомості дитини на тепло та піклування.

Повторюйте цю послідовність щоразу, коли треба заспокоїти дитину.

Проте, якщо тривожність стає системною, і вам важко справлятися з нею самостійно, не бійтеся звернутися по допомогу до спеціаліста.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень