Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Основні завдання колективно-договірної роботи на 2024 рік

Дата: 14.03.2024 11:30
Кількість переглядів: 66

Фото без описуЗ початку повномасштабного вторгнення росії в Україну наносяться нищівні удари не лише по об’єктах критичної інфраструктури, цивільних об’єктах та мирних жителях, але й по розвиткові існуючої системи колективно-договірної роботи.

За інформацією членських організацій Федерації професійних спілок України триває тенденція до зменшення кількості укладених колективних договорів. Серед основних причин не укладання колективних договорів є, зокрема: спад економіки, проведення адміністративно-територіальної реформи, незацікавленість та відмова роботодавців, процедура санації, банкрутства, неприбутковість підприємств, відсутність профорганізацій, припинення діяльності деяких підприємств у зоні бойових дій через воєнну агресію росії проти України, відсутність державного фінансування та договірних робіт. На підприємствах на період воєнного стану із працівниками призупинено дію трудових договорів, частина підприємств перебуває в простої. Як наслідок, на цих підприємствах не проводились підсумки виконання положень колективних договорів та укладання колективних договорів на наступний термін.

Активізація колективно-договірної роботи у період соціальних потрясінь є незамінним інструментом регулювання соціально-трудових відносин, який надає можливість пом’якшити негативні соціальні наслідки для працівників. З метою більш активного використання основного інструменту захисту прав працівників - колективних договорів та угод, Федерація профспілок України, реагуючи на виклики воєнного часу, розробила на допомогу своїм членським організаціям та їхнім організаційним ланкам Основні завдання колективно-договірної роботи на 2024 рік, зокрема з питань:

  • розвитку економіки і вітчизняного виробництва, зростання продуктивної зайнятості, збереження і створення робочих місць;
  • оплати праці;
  • робочого часу та час відпочинку;
  • умов та охорони праці;
  • забезпечення громадського контролю профспілки за додержанням роботодавцями законодавства про працю та охорону праці;
  • соціального захисту працюючих;
  • діяльності профспілкової організації;
  • забезпечення рівності прав та можливостей жінок і чоловіків на підприємстві;
  • соціального діалогу.

Надання методичної допомоги, реєстрація колективних договорів, змін та доповнень до них здійснюється відділом з питань організації надання соціальних послуг управління соціального захисту населення Знам’янського міськвиконкому за адресою: м. Знам’янка, вул. Варшавська (Глібка), 28, каб.2.

Консультації з вищезазначених питань можна також отримати за телефоном 0956210486.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень