Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Вшанували Великого Кобзаря

Дата: 09.03.2024 12:30
Кількість переглядів: 92

Фото без описуСьогодні, 9 березня, в Україні відзначають 210-у річницю від дня народження Тараса Григоровича Шевченка – безсмертного генія українського народу.
Вся творчість великого Кобзаря зігріта гарячою любов’ю до Батьківщини, пройнята священною ненавистю до ворогів і гнобителів народу. Його думи, його пісні, його полум’яний гнів, його боротьба за світлу долю трудового люду були думами, піснями, боротьбою мільйонів. Поезію Шевченка люблять усі народи. Він віддав усі свої сили боротьбі за визволення рідної України.
З нагоди вшанування пам’яті великого Кобзаря відбувся захід біля пам’ятника українського поета, художника, мислителя Тараса Григоровича Шевченка.
У заході взяли участь керівництво громади, представники підприємств, установ та організацій міста, громадських організацій, депутати міської ради, громадськість.

Звертаючись до присутніх Знам’янський міський голова Володимир СОКИРКО зазначив:
- В історії назавжди залишаються імена, які з гордістю вимовляє, пам’ятає і шанує людство. Одним з таких імен є ім’я Тараса Григоровича Шевченка, яке давно стало символом нашої нації.
Шевченко мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною й суверенною державою, коли в Україні шануватимуть мову, культуру та історію нашого народу, а люди будуть щасливими. І закликав до цього співвітчизників.
Поет, художник, духовний проповідник українського народу залишив для усіх нас величезну творчу спадщину.
Кобзар – безумовно головна книга нації. Він сформував нас, дав настанови та Заповіт. І його пророчі слова, написані понад століття тому, зараз актуальні, як ніколи. І вони наближають нашу Перемогу, мотивують на боротьбу. Бо лише в своїй хаті своя правда, і сила, і воля.
Життєдайна поезія Шевченка вселяє в нас надію в майбутнє українського народу і подальше його процвітання. Тарас Шевченко – це духовна зброя українців, на рівні з танками і рушницями. І до того часу, поки в нашого народу є таке потужне джерело мужності й патріотизму, як Шевченкове слово – Україна живе і житиме!
Тож, будьмо гідними продовжувачами справи Великого кобзаря, патріотами своєї землі.
Добра та миру вам! І хай щастить нам усім!
Слава Україні!
Відділом культури і туризму, Знам’янським міським Палацом культури був підготовлений для присутніх арт-майданчик з декламуванням віршів визначного поета та піснями на його лірику.
Прониклива гра на бандурі викладачки Знам’янської дитячої музичної школи ім. М. В. Лисенка Ірини Туровської наче перенесла присутніх у часи, коли жив і творив великий Кобзар.
Знам’янчани слухали вірш Кобзаря у виконанні Мартинової Тетяни- вихованці гуртка ЦДЮТ (кер.Олександр Кожухарь).
Для всіх присутніх прозвучали вокальні композиції: «Нащо мені чорні брови», «Реве та стогне Дніпр широкий..» у виконанні народного аматорського колективу української пісні і танцю "Барвінок" ( кер. заслужений працівник культури Євдокія Мельниченко.
З нагоди Дня народження Тараса Шевченка керівники міської влади, громадськість поклали квіти до пам’ятника Великого Кобзаря.
Учасники заходу переглянули виставку міського краєзнавчого музею м.Знам’янка (директор Петро Швайка).
Шануючи сьогодні Кобзаря, як символ українства, вклоняємось йому за те, що він – єдиний поет-художник в усій світовій культурі, який врятував націю від виродження в умовах колонізації російською імперією. Україна, без перебільшення, повстала завдяки шевченківському незламному духу, його думкам і українському слову.
 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень