Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Як отримати компенсацію за розміщення внутрішньо переміщених осіб?

Дата: 01.03.2024 12:55
Кількість переглядів: 63

Фото без описуУправління соціального захисту населення Знам’янського міськвиконкому інформує, що в Знам’янській міській територіальній громаді перебуває на обліку 3793 внутрішньо переміщені особи (дані змінюються щодня).

З пошуком житла ВПО допомагає проєкт «Прихисток». Це державний проєкт, що поєднує тих, хто шукає, з тими, хто готовий безкоштовно надати свою квартиру чи будинок для проживання переселенців. В Знам’янській МТГ до цього процесу залучене управління соціального захисту населення Знам’янського міськвиконкому. Кожен власник (співвласник) житла, що розміщує ВПО, має право на грошову компенсацію.

Як приєднатись до програми «Прихисток» та отримати за це виплати детально пояснюють спеціалісти управління соціального захисту населення Знам’янського міськвиконкому.

Постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 року №333 (зі змінами) затверджено Порядок компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб. Державні виплати передбачені за прихисток переселенців:

· які перемістилися з територій, на яких ведуться бойові дії, або тимчасово окупованих російською федерацією, інформація про які є у переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих російською федерацією;

· житло яких зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження, інформація про яке внесена до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації, або щодо якого подано документальне підтвердження від органів місцевого самоврядування факту пошкодження/знищення нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації.

Важливо: з грудня 2023 року компенсація НЕ надається за розміщення переселенців, з якими власник житла пов’язаний родинними відносинами, має кровну спорідненість або перебуває у шлюбі (чоловік, дружина, батько, мати, діти, онуки, зокрема повнолітні).

Сума компенсації розраховується відповідно до кількості днів, впродовж яких житло надавалося для розміщення переселенців: кожен такий людино-день обчислюється у 14,77 гривень.

Для того, щоб отримати компенсацію за розміщення ВПО, власникам житла необхідно:

1. Зайти на сайт «Прихисток», що доступний за посиланням: https://prykhystok.gov.ua/.

2. Натиснути «Запропонувати житло» та запустити процедуру реєстрації на ресурсі.

3. Створити акаунт: вводиться адреса електронної пошти та підтверджується пароль.

4. Підтверджується номер телефону (для публікації пропозицій потрібно підтвердити, що ви є власником номеру телефону за допомогою СМС- коду).

5. Вказати дані про адресу будинку: країна, область, населений пункт, вулиця, будинок.

6. Обрати яку кількість людей власник спроможний прихистити (від 1 до 500 осіб).

Публікувати оголошення варто лише тоді, коли власник справді готовий безкоштовно прийняти переселенців.

1. Позначити кого власник готовий розмістити: будь-кого; сім’ї з дітьми (чоловік, дружина, діти); сім’ї без дітей (подружжя, пари); жінки; діти; особи старше шістдесяти років; чоловіки; з тваринами (коти, собаки); особи з інвалідністю/хронічним захворюванням; одинокі батьки/опікуни чи їх представники; багатодітна сім’я; дитина без супроводу дорослих (під наглядом); представники етнічних меншин.

2. Вказати тип розміщення: спальні місця; окрема кімната; житло повністю; приміщення.

3. Зазначити термін, на який період готові надати прихисток: 1-2 ночі; кілька днів; кілька тижнів; до перемоги або на будь-який термін.

4. Розказати детальніше про помешкання. Що це за об’єкт: будинок/квартира/ приміщення? Коли готові надати житло? На який термін? Які умови в помешканні?

5. Вказати чи наявні вже ВПО у вашому домогосподарстві та натиснути «Опублікувати оголошення».

Вказану інформацію можна також подати до управління соціального захисту населення Знам’янського міськвиконкому (вул. Варшавська, 28, каб №9).

На підставі поданих відомостей, місцева влада вносить дані до інформаційно-аналітичної системи обліку даних, пов’язаних з компенсацією за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб. Так формується перелік житлових приміщень, доступних для безоплатного розміщення внутрішньо переміщених осіб у Знам’янській МТГ.

1. Наступний крок – безпосереднє розміщення переселенців в оселі. Після цього власник може видалити пропозицію на сайті «Прихисток».

2. Не пізніше ніж протягом наступного робочого дня з дня розміщення ВПО необхідно подати повідомлення в електронній або паперовій формі, за встановленим зразком про себе та всіх розміщених переселенців з підтверджуючими документами до управління соціального захисту населення або ЦНАПу Знам’янської МТГ. Якщо повідомлення подається в електронній формі, то варто прикріпити до нього скановані копії або фотокопії документів, що підтверджують вказані в повідомленні відомості.

3. Не пізніше ніж протягом п’яти днів з дня закінчення звітного місяця власнику необхідно подати заяву за встановленою формою до одного з вищевказаних органів.

Чи можна подати заяву на отримання допомоги онлайн?

Заява подається лише фізично з 1 по 5 число включно кожного місяця. Власник (або особа за нотаріальною довіреністю) має звернутися із заявою до вищезазначених структурних підрозділів виконавчого комітету міської ради, та зазначити інформацію про ВПО, яких приймає.

Якщо в цьому процесі не буде помилок, власнику житла надійде компенсація. Вона виплачується за зазначеними у заяві банківськими реквізитами, якщо відсутня заборгованість за житлово-комунальні послуги, тож варто вчасно оплачувати усі рахунки від обслуговуючих підприємств.

У разі припинення розміщення внутрішньо переміщених осіб або зміни їх кількості - цього ж дня власнику житла необхідно подати заяву з інформацією про зміну переліку мешканців або припинення розміщення.

Звертаємо увагу!

Постановою КМУ від 29.12.2023р. №1413 внесено зміни до Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, змінено бланки заяви на компенсацію та повідомлення про безоплатне розміщення ВПО або зміну переліку осіб, розміщених у житловому приміщенні.

Нагадуємо!

Відповідно до чинного законодавства проводяться вибіркові комісійні перевірки щодо фактичної присутності внутрішньо переміщених осіб на заявленому місці проживання. В цьому процесі можуть бути задіяні територіальні органи Національної соціальної сервісної служби та представники органів місцевого самоврядування.

Довідково

За січень 2024 року компенсацію за прихисток 474 внутрішньо переміщених осіб нараховано 184 власникам житла нашої громади на загальну суму 215317,06 грн.

Виплата компенсації здійснюється за рахунок коштів донорів, а саме: Агентством ООН у справах біженців (УВКБ ООН) згідно з підписаною із Мінреінтеграції угодою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень