Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Хвороба Ньюкасла – небезпечне захворювання птиці

Дата: 26.02.2024 11:01
Кількість переглядів: 27

Фото без описуОднією з найпоширеніших та найнебезпечніших хвороб птиці є хвороба Ньюкасла. Це захворювання набуло широкого поширення у багатьох європейських країнах та поширене на всіх континентах.

Хвороба Ньюкасла (псевдочума) - це особливо небезпечне висококонтагіозне інфекційне захворювання свійської птиці (особливо родини курячих), спортивних голубів та іншої птиці, що утримується в неволі, яке визиває вірус, та характеризується ураженнями центральної нервової системи, респіраторних, вісцеральних органів, високою смертністю.

У природних умовах на хворобу Ньюкасла частіше за все хворіють кури, індики, цесарки, тощо. Однак у природі також помічені випадки захворювання дикої птиці, наприклад горобців та голубів, які можуть переносити збудник захворювання на значні відстані і сприяти перезараженню здорових домашніх птахів. Також до хвороби певною мірою чутлива водоплавна птиця, як домашня, так і дика.

Основним джерелом інфекції є хвора та перехворіла птиця, яка виділяє вірус у зовнішнє середовище після одужання ще протягом 2–4 місяців.

У якості факторів передачі може виступати вся продукція птахівництва, забруднений робочий інвентар, корми та підстилка тощо. Слід також враховувати, що при утриманні великого поголів’я хворої птиці разом, інфіковане повітря з приміщення, після його видалення системою вентиляції, може розноситися на відстань до 3–5 км і представляти небезпеку для здорової птиці навколо.

Інкубаційний період триває від 2 до 21 дня. У хворої птиці спостерігаються млявість, ціаноз (синюшність) гребеня й сережок, сонливість, втрата апетиту, часто пронос; фекалії водянисті, зеленувато-жовтого кольору, іноді з домішкою крові. Дихання утруднене, з хрипами, птиця дихає з відкритим дзьобом, під час вдиху чути характерне каркання та хрипи. Розвиваються нервові явища, судоми, порушення координації рухів, повний або частковий параліч лап і крил, скручування шиї. Загибель птиці може досягати 100%, але частіше смертність дорослої птиці сягає до 50%, а у молодняку - 90%.

Хворобою Ньюкасла хворіють і люди.

Ефективних засобів лікування птиці від хвороби немає. Єдиний засіб захисту – своєчасна імунізація. У птахогосподарствах птицю щеплюють шляхом випоювання вакцин, суворо дотримуючись настанов з їх застосування.

На великих птахокомплексах проводять аерозольну вакцинацію. У приватному секторі застосовується інтраназальний метод – вакцину закапують по 2 каплі в ніздрю птиці.

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень