Рекомендації щодо недопущення спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь під час весняної повені та паводків
В умовах пропуску льодоходу, весняної повені, паводків можливі підтоплення жилих помешкань, гноєсховищ, сміттєзвалищ, каналізаційних споруд та інших потенційно небезпечних або епідемічно значимих об’єктів (джерела водопостачання, колодязі, харчові об’єкти, тощо). У зв’язку з цим зростає ризик виникнення інфекційних захворювань, харчових отруєнь, можливі групові випадки та спалахи гострих кишкових інфекцій. Аби вберегтися від небезпечних наслідків Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградські області рекомендує дотримуватись наступних правил.
Не використовуйте для питних потреб воду з підтоплених шахтних колодязів, артезіанських свердловин, які можуть бути забруднені хвороботворними мікроорганізмами, зокрема збудниками кишкових інфекцій, вірусного гепатиту А, лептоспірозу, яйцями та личинками гельмінтів.
У випадку підтоплення, забруднення джерел водопостачання, звертайтесь до органів місцевого самоврядування щодо забезпечення питною водою гарантованої якості з альтернативних джерел. Адже відповідно до статті 26 Закону України «Про систему громадського здоров’я», Закону України «Про питну воду та питне водопостачання», стаття 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» органи місцевого самоврядування зобов'язані забезпечити жителів міст та інших населених пунктів питною водою, якість та безпечність якої відповідає санітарним нормам.
Не слід вживати продукти, що були підтоплені під час повені, а також забруднені та з пошкодженою упаковкою.
Для харчування використовуйте тільки продукти гарантованої якості. Обов’язково дотримуйтесь технології обробки та температурних режимів приготування страв. Ретельно промийте продукти питною водою, а при споживанні дітьми – обдайте окропом. За відсутності води гарантованої якості використовуйте тільки кип’ячену воду.
Дотримуйтесь правил особистої гігієни та слідкуйте щоб їх дотримувались діти.
Після сходу води з ґрунту необхідно:
- очистити поверхню ґрунту на подвір’ї від бруду, переорати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;
- індивідуальні вигреби та дворові вбиральні у разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати засобом, призначеним для цього;
- колодязі звільнити від нанесеного бруду, очистити та продезінфікувати днище і шахту, а потім додатково продезінфікувати після наповнення водою з використанням хлоровмісних препаратів - згідно методичних вказівок Міністерства охорони здоров’я на їх застосування; воду вживати в якості питної після лабораторного контролю безпечності та якості;
- провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;
- підвали, жилі приміщення очистити, просушити та обробити дезінфекційними та протигрибковими засобами. Домашній посуд продезінфікувати.
У разі появи ознак інфекційних захворювань (болі у животі, нежить, підвищення температури тіла, нудота, пронос, головний біль, пожовтіння шкіри, слизових оболонок очей, висипи на тілі, запаморочення, поява гнійників і т.д.) терміново звертайтесь за медичною допомогою, не займайтесь самолікуванням.
Пам'ятайте, що зберегти здоров'я Вам допоможуть прості, але дієві гігієнічні заходи!
Кропивницьке районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області