Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

10 грудня — День прав людини

Дата: 10.12.2023 10:38
Кількість переглядів: 53

Фото без опису75 року тому прийняли Загальну декларацію  прав людини. 

10 жовтня відзначається 75-та річниця Дня прав людини Організації Об’єднаних Націй, під час якого святкують також ратифікацію революційної Загальної декларації прав людини. Це була перша глобальна угода про права та свободи всіх людей і є одним з найбільш перекладених документів. День прав людини ООН також збігається з днем вручення Нобелівської премії миру та Премії ООН у галузі прав людини.

ООН визначила темою цього року – «Свобода, рівність і справедливість для всіх» – на знак визнання нападу на глобальні гідність і рівність, що досі триває. Пандемія COVID-19, а також глобальне поширення конфліктів, терору, нерівності та кліматичних катаклізмів поставили під сумнів універсальне застосування прав людини. Ініціатива ООН «Права людини 75» спрямована на протидію цим перешкодам на шляху глобального прогресу та на підтримку «солідарності за права кожного».

Загальна декларація прав людини є особливо актуальною в сучасному світі, який характеризується глобальними катаклізмами у багатьох сферах. Документ визначив фундаментальні поняття, такі як право на життя, основні свободи в суспільстві, економічні та культурні права, хоча й у необов’язковій формі. Хоча декларація й не була юридично обов’язковою угодою, багато положень у ній пронизали багато аспектів міжнародного права або іншим чином ратифікували в інших обов’язкових угодах.

Загальна декларація прав людини є основою для Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права, Конвенції ООН про права дитини та Конвенції ООН проти тортур тощо.


Юридичний відділ виконавчого комітету Знам’янської міської ради 
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень