Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Заходи до Дня Гідності та Свободи

Дата: 21.11.2023 14:44
Кількість переглядів: 176

Фото без опису21 листопада в Україні відзначається День Гідності та Свободи. Згідно з Указом Президента його встановлено від 13 листопада 2014 року на честь початку цього дня двох знаменних подій у новітній українській історії – Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.

Саме 21 листопада 2013 року відбулися перші акції протесту української громадськості у відповідь на рішення тодішньої влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Однак на відміну від подій Помаранчевої революції, цього разу обстоювання гідності та свободи коштувало багатьох життів українських патріотів: 106 людей були вбиті і понад 2 тис. поранені. А навесні 2014 року розпочалася військова агресія росії, яка супроводжувалася окупацією Криму та окремих територій Донецької та Луганської областей.

Цьогоріч День Гідності та Свободи відзначається в умовах повномасштабного вторгнення рф, яке розпочалося 24 лютого 2022 року. Україна знову бореться за свою свободу та незалежність, захищаючись від агресора.

21 листопада у Знам’янській міській територіальній громаді відбулися урочистості до Дня Гідності і Свободи. Біля пам’ятника Т.Г. Шевченку зібралися представники міської влади, учасники Революції Гідності, духовенство, молодь, громадськість.

Знам’янський секретар Знам’янської міської ради Вікторія Зеленська відзначила, що Революція Гідності змінила кожного з нас, навчила бути небайдужими, брати на себе відповідальність і стояти за Україну до останнього подиху:

"Десять років тому у нас спробували забрати нашу свободу, намагалися позбавити гідності, кинути нашу державність під ноги російському окупанту. Але український народ тоді дав бій. Дає бій і сьогодні.

Революція Гідності остаточно перетворила український народ в Українську націю! І сьогодні під гаслом: «Вистояли на Майдані - переможемо у війні», наші Герої нищать московську нечисть."

Спільну міжконфесійну молитву за мир та благословення України відслужили: настоятель релігійної громади Покрови Пресвятої Богородиці Кропивницької Єпархії Православної Церкви України отець Степан (Палько), настоятель парафії Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ о.Іван (Проць), керівник відокремленого підрозділу громадської організації «Українське капеланство», військовий капелан Сергій Карлюга, православний священник- капелан отець Ніколас з міста Києва.

Завершилось відзначення Дня Гідності і Свободи покладанням квітів до пам’ятника Т.Г. Шевченку і до пам’ятного знаку «Героям, загиблим за свободу та незалежність України».

Українці продовжують наполегливо відстоювати європейські цінності, за які віддали свої життя Герої Небесної Сотні.

Ми стояли і стоятимемо на позиціях утвердження цінностей в усіх сферах суспільного життя. Перемога обов’язково буде за нами! Слава Україні! Героям Слава!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень