Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Нарада з головами ОСББ та ЖБК міста

Дата: 30.10.2018 17:09
Кількість переглядів: 623

Фото без описуПід головуванням міського голови Сергія Івановича Філіпенка, за участі секретаря міської ради Наталії Миколаївни Клименко відбулася нарада з членами органів самоорганізації населення нашого міста – головами об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів.

На початку наради, міський голова Сергій Іванович Філіпенко звернувся до присутніх та запрошених зі вступним словом та відзначив, що злагоджена робота господарського комплексу нашого міста до роботи в осінньо-зимовий період 2018/2019 року залежить, в першу чергу, від  злагодженої роботи всіх гілок виконавчої влади, місцевого самоврядування та надавачів житлово-комунальних послуг. Тому, вкрай важливим є затвердження міською радою змін до міського бюджету з метою практичної реалізації всіх необхідних завдань, виконання наказів виборців, звернень та запитів депутатів міської ради. Сергій Іванович подякував всім мешканцям міста, головам ОСББ та ЖБК, ветеранам-колишнім керівникам підприємств, установ та організацій нашого міста, які кожного дня, своєю активною життєвою позицією, бажанням активно співпрацювати з міською владою, надихають на подальшу роботу на благо та розбудову нашого міста. І це є добрими починаннями. Сергій Іванович відповів на запитання присутніх, надав доручення відповідальним посадовим особам та структурним підрозділам. 

Заступником начальника Знам’янського відділу обслуговування громадян (сервісний центр) управління обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області Ольгою Олександрівною Корж поінформовано присутніх про відсутність станом на 25.10.2018 року змін в пенсійному законодавстві України. Знам’янський центр обслуговування громадян надає всі послуги пенсійного фонду за адресою: м.Знам’янка, вул. Чайковського,7/55 Діючі зміни пенсійного законодавства набрали чинності з жовтня 2017 року. З 01.12.2018 року, у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму, буде проведено перерахунок тих пенсій, які від нього залежать. Повідомила про перехід на ведення фахівцями та спеціалістами установи електронних пенсійних справ.

Про основні вимоги Постанови Кабінету Міністрів України від 17.10.2018 року №841 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України»,  інформувала начальник управління соціального захисту населення Алла Миколаївна Волошина. Доповідач проінформувала про  зміни в порядку нарахування та призначення житлових субсидій, що відбулися у зв’язку з набранням чинності зазначеної постанови. 

Алла Миколаївна повідомила також про те, що з 25.10.2018 року розпочато перші перерахування на карткові рахунки коштів, що були зекономлені громадянами (якщо зекономлене опалення, то розмір переплати (у межах вартості 100 м3 газу або 150 кіловат електроенергії — залежно від опалення будинку) перерахують на особовий рахунок одержувача субсидії у банківській установі). Проте щоб отримати ці гроші, потрібно подати до 1 вересня кожного року заяву про це до органу, що призначив субсидію. Прийом таких заяв продовжено до 01.11.2018 року із зазначенням причин несвоєчасного звернення до управління соціального захисту. Алла Миколаївна наголосила на тому, що інформування та роз’яснення з питань чинного законодавства в частині призначення та виплати субсидій проводиться управлінням соціального захисту виконавчого комітету Знам’янської міської ради проводиться, як через сайт управління, так і в друкованих засобах масової інформації, які проводять висвітлення діяльності установи.

Станом на 30.10.2018 року на сайті Кабінету Міністрів України повідомлено, що за результатами першого етапу верифікації субсидіантів Уряд вдосконалив умови оформлення урядової допомоги у сплаті житло-комунальних послуг. З 1 жовтня 2018 року при розрахунку житлової субсидії не враховуються до сукупного доходу сплачені аліменти та спеціальна бюджетна дотація за вирощування молодняка великої рогатої худоби, яка в рік складає до 2500 гривень за голову. Субсидію на загальних умовах можуть отримати ті громадяни, в яких є заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску з вини роботодавця. Право на допомогу від Уряду мають ті родини, опалювальна, а не загальна, площа житла яких не перевищує 120 кв. метрів для квартири та 200 кв. метрів для індивідуального будинку. У разі якщо член домогосподарства не має доходів, бо перебуває у складних життєвих обставинах через хворобу, або в складі домогосподарства є працездатні алко- чи наркозалежні (за наявності довідки від лікаря), онкохворі (за наявності висновку ЛКК), субсидію вправі призначити Комісія з питань призначення житлових субсидій. На понаднормову площу, але не більше ніж 30% від норми, мають право громадяни, які отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника, хто досяг пенсійного віку чи отримує пенсію за вислугою років, а також ті, хто отримує державну соціальну допомогу за інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю. Зміни також стосуються сплати обов’язкового платежу. З 1 жовтня 2018 року, якщо вартість фактично спожитої послуги менша обсягу обов’язкового платежу, субсидіант має право сплачувати лише вартість фактично спожитої послуги. Без обов’язкової сплати ЄСВ субсидію можуть отримати: безробітні в сільській місцевості, райцентрі, селищах міського типу. Комісія з питань призначення житлових субсидій вправі прийняти позитивне для заявника рішення;

безробітні в місті за умови перебування на обліку в центрі зайнятості; громадяни, які працюють за кордоном і сплачують там ЄСВ, що підтверджується документально. Тоді субсидію в Україні домогосподарство, де зареєстрована така особа, має змогу отримати на загальних умовах. Якщо субсидію на новий рік 2018—2019 рр уже призначено, то її розмір на опалювальний сезон управління соціального захисту населення у жовтні розрахує автоматично, без повторного звернення з документами ( за матеріалами сайту КМУ).

Директор територіального центру ( надання соціальних послуг) м.Знам’янка Тетяна Миколаївна Костікова детально ознайомила присутніх із видами соціальних послуг, що надаються, а також відділеннями, що працюють у закладі. Звернулася до присутніх з проханням надавати інформацію щодо осіб похилого віку, одиноких, які потребують допомоги. 

Начальником відділу забезпечення діяльності міської ради Наталією Василівною Біліченко була надана присутнім інформація щодо впровадження процесів децентралізації влади та реалізації закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» на території України та області. 

Отримали присутній також інформацію щодо проведеного наприкінці липня, першим заступником голови облдержадміністрації Сергієм Коваленко першого у цьому році засідання робочої групи з підготовки перспективного плану формування ОТГ в області. Так, перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко на даній нараді зауважив, що з усіма районами, де ще не створено жодної ОТГ, проведено тематичні наради, визначено подальші дії, які необхідно здійснити з метою сприяння об’єднавчим процесам. Нині спостерігається тенденція, коли райони рухаються у напрямку створення ОТГ у форматі "один район – одна громада".

Як відомо, наголосила Наталія Василівна, 11.11.15 було прийнято розпорядження КМУ №1159-р «Про затвердження перспективного плану формування територій громад Кіровоградської області».  19 липня 2017 р. розпорядженням КМУ №491-р «Про внесення змін до деяких розпоряджень Кабінету Міністрів України» якими, перспективний план формування територій громад Кіровоградської області затверджений зі змінами. Знам’янська територіальна громада з адміністративним територіальної громади - м. Знам’янка входить до Переліку спроможних територіальних громад Кіровоградської області. До складу спроможної територіальної громади входять Знам’янська та Знам’янська Друга територіальна громади. Міським головою Сергієм Івановичем Філіпенком у 2016 році було повторно направлено пропозиції до 13 сіл Знам’янського району та смт. Знам’янка Друга щодо добровільного об’єднання в єдину територіальну громаду. У зв’язку з тим, що на території Знам’янського району наразі створено Дмитрівську ОТГ (відтепер громада зможе повноцінно здійснювати свої самоврядні повноваження, використовувати відповідні механізми, передбачені Бюджетним та Податковими кодексами України для забезпечення їх належного функціонування), а також тривають перемовини в інших сільських радах щодо створення  об’єднаних територіальних громад, пропозиція Знам’янської міської ради до сіл району щодо створення ОТГ по принципу «один район-одна громада» не знайшла свого відображення.  На даний час в м.Знам’янка відсутній проект рішення міської ради про об’єднання з будь-якою радою на території району чи області. До Знам’янської міської ради не зверталися територіальні громади Знам’янського району чи Кіровоградської області з ініціативою щодо об’єднання зі Знам’янською міською радою з адміністративним центром в м. Знам’янка.

Поряд з тим,  продовжується висвітлення даних процесів на сайті міської ради. Секторальні реформи, що запроваджені та тривають в державі, продовжують втілювати на території міста структурні підрозділи апарату Знам’янської міської ради та її виконавчого комітету, виконавчих органів міської ради. Децентралізація – це не просто об‘єднавчі процеси, це – процес зміни системи управління на місцях, - наголосила Наталія Василівна у своєму виступі.

Доповідач звернула увагу на можливість отримання актуальної інформації з питань децентралізації за допомогою офіційних веб-сайті: Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Кіровоградської обласної державної адміністрації, Кіровоградської обласної ради, Асоціації міст України, сайт «Децентралізація», сайт  Знам’янської міської ради.

В.о. начальника управління містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Сергій Володимирович Усатенко відзначив, що ОСББ та ЖБК самостійно вживають заходи щодо підготовки до роботи в  осінньо-зимовий період 2018-2019 р.р. Поінформував присутніх голів ОСББ про вимоги Положення про співфінансування робіт з капітального ремонту житлового фонду об’єднань співвласників багатоквартирного житлового будинку, затвердженого  рішенням міської ради від 25 квітня 2017 року №824 та зміни, що відбулися, враховуючи рішення міської ради від 20.08.2018 року №1517 «Про внесення  змін та доповнень до рішення міської ради від 20 жовтня 2017 року № 1160 «Про внесення змін до рішення міської ради від 25 квітня 2017 року №824 «Про затвердження Положення про співфінансування робіт з капітального ремонту житлового фонду об’єднань співвласників багатоквартирного житлового будинку»». Сергій Володимирович відповів на запитання присутніх та запропонував звертатися безпосередньо до спеціалістів управління для більш детального отримання інформації кожним головою об’єднання.

На запитання голів об’єднань співвласників багатоквартирних будинків також відповідали:  заступник начальника сектору превенції Знам’янського відділу поліції Сергій Анатолійович Самофал, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Сергій Анатолійович Гребенюк, керівник КП «Знам’янський ККП» О.Чернявський, Олександр Сергійович Шишацький – інженер ВТВ Знам’янського ВКГ ОКВП «Дніпро-Кіровоград», 

У різному, начальник відділу забезпечення діяльності міської ради Наталія Василівна Біліченко довела до відома присутніх зміст протокольного доручення Кіровоградської ОДА щодо співпраці членів органів самоорганізації населення міста та представників відділу поліції  в частині своєчасного повідомлення за телефоном «102» про факти спалювання листя, сміття тощо, що можуть бути виявлені на території міста. Начальник сектору превенції Знам’янського відділу поліції Сергій Анатолійович Самофал роз’яснив, що повідомлення приймаються черговим служби «102» в м.  Кропивницькому, передаються на місце, де дільничний Знам’янського відділу поліції виявляє особу правопорушника та складає відповідний протокол, а громадянин притягується до адміністративної відповідальності.

Голова ОСББ «Еліт» Тетяна Захарчук звернулися до присутніх з проханням прийняти участь в голосуванні за доопрацьовані проекти, що подані в рамках впровадження та реалізації Громадського бюджету м.Знам’янка у 2018 році. Коротко ознайомила зі змістом проектів, надала інформацію про визначені місця  пунктів для голосувань. Для того, щоб проголосувати за один з проектів, мешканцям міста необхідно зареєструватися за допомогою BankID на електронній платформі https://znam-budget.e-dem.in.ua/#a, обрати проект із загального переліку та проголосувати за нього, або прийти з паспортом до пункту голосування та після заповнення необхідної форми, проголосувати за обраний проект. Пункти для голосуванні розташовані за адресами: вул. Маяковського, 40, приміщення бібліотеки (окрім п’ятниці, суботи); вул. Олени Теліги, 10, приміщення бібліотеки (окрім неділі, понеділка); вул. Михайла Грушевського, 19, приміщення виконавчого комітету Знам’янської міської ради (окрім суботи, неділі). 
До присутніх голів ОСББ та ЖБК, із словами вдячності за плідну співпрацю, звернулася секретар Знам’янської міської ради Наталія Миколаївна Клименко, яка відзначила, що голови правлінь існуючих об’єднань та голови житлово-будівельних кооперативів є тією активною частиною нашого суспільства, яка в першу чергу є рушійною силою по втіленню доручень мешканців своїх будинків у життя, а по-друге – основним дієвим механізмом взаємодії «громада-влада». 

Протокол наради, із узагальненими пропозиціями присутніх буде передано на розгляд відповідальних виконавців.

На нараді також були присутні та прийняли участь у обговоренні питань порядку денного: 22 голови ОСББ та 3 голови ЖБК міста, перший заступник міського голови Валентина Григорівна Загородня, депутат міської ради Костянтин Костянтинович Пастух, начальник служби мереж Знам’янського УЕГГ Віктор Григорович Костенко, Олександр Михайлович Ковбасюк – начальник Знам’янського РЕМ ПрАТ «Кіровоградобленерго», Ігор Борисович Муравський - в.о. головного лікаря КЗ «Знам’янська міська лікарня ім. А.В.Лисенка», Василь Володимирович Безай – головний спеціаліст з питань екології для благоустрою сектору з питань НС, ОП, екології та благоустрою управління МА та ЖКГ Знам’янської міської ради, представники засобів масової інформації. 

Начальник відділу 
забезпечення діяльності
міської ради Біліченко Н.В.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень