Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Відбулося планове засідання постійної комісії з питань охорони здоров’я, соціального захисту, освіти, культури, молоді та спорту

Дата: 30.08.2023 18:42
Кількість переглядів: 123

Фото без опису28 серпня 2023 року, під головуванням голови постійної комісії з питань охорони здоров’я, соціального захисту, освіти, культури, молоді та спорту Володимира Джулая, відбулося засідання зазначеної комісії з розгляду питання, що включено до плану її роботи на серпень поточного року та стосувалося стану розвитку закладів освіти на території Знам’янської міської територіальної громади.

Директор КЗ «Знам’янська спеціальна школа Кіровоградської обласної ради» Надія Заруцька проінформувала членів комісії щодо кількості учнів, які здобувають освіту у закладі. Зупинилася на питанні організації перебування дітей під час сигналу «Повітряна тривога». Надія Володимирівна відзначила, що поряд з основним напрямком освіти для дітей з вадами опорно-рухового апарату, заклад приймає на навчання дітей, що мають розлади аутистичного спектру. Діти з особливими освітніми потребами, які не підлягають шкільній інклюзії, мають можливість здобувати навчання у Знам’янській спеціальній школі.  Вчителі-дефектологи, які працюють у закладі, не потребують перепрофілювання, а їх рівень освіти достатній для здійснення навчальної, виховної, корекційної, компенсаційної, реабілітаційної роботи з дітьми, які мають порушення у розумовому розвитку; забезпечення умов для засвоєння ними відповідних навчальних та компенсаційно-корекційних програм з урахуванням порушень, вікових індивідуальних особливостей дітей, сприяння їх соціальній реабілітації та адаптації, профорієнтації. 

Про функціонування освітньої галузі Знам’янської міської територіальної громади в умовах воєнного стану доповіла членам профільної комісії начальник відділу освіти, молоді та спорту Людмила Клименко. Послуги у сфері освіти у Знам'янській міській територіальній у 2022/2023 навчальному році забезпечували: 7 закладів дошкільної освіти  та структурний підрозділ дошкільної освіти ліцею «Гармонія», 7 закладів загальної середньої освіти,  центр дитячої та юнацької творчості (напрямками діяльності: художньо-естетичний (хореографічний вокально-хоровий, декоративно-прикладний, музичний, театральний та образотворчий відділи); гуманітарний; еколого-натуралістичний; науково-технічний; туристсько-спортивний; військово-патріотичний) та комплексна дитячо-юнацька спортивна школа (види спорту: футбол, гандбол, баскетбол, велоспорт, легка атлетика).

Було відзначено, що  з початку вторгнення російського агресора заклади та установи освіти комунальної форми власності надають освітні послуги у різних формах: офлайн, онлайн, змішана, екстернатна, сімейна. Результати моніторингового дослідження показали якість освіти у порівнянні з минулим навчальним роком, виявлено освітні втрати, спричинені пандемією та війною в Україні. На педагогічних засіданнях буде розроблено рекомендації та інструментарій щодо усунення освітніх втрат і освітніх розривів для закладів загальної середньої освіти громади.

Продовжують функціонувати та надавати послуги комунальні установи «Знам’янський інклюзивно-ресурсний центр Знам’янської міської ради» та «Міський центр професійного розвитку педагогічних працівників». Постійно проводиться робота щодо створення безпечних умов для здобуття освіти в режимі воєнного стану.

Заклади освіти продовжують приймати участь у проєктах, програмах розвитку, спрямованих на вдосконалення/покращення та розвиток освітньої установи. Також, було відзначено, що на сьогоднішній день призупинено норму закону «Про загальну середню освіту», яка встановлює тривалість освітнього процесу в межах навчального року не менше 175 навчальних днів. Формування класів (груп) у закладах загальної середньої освіти здійснюється враховуючи вимоги діючого чинного законодавства України. 

Депутати прийняли до відома надані інформації, отримали відповіді на запитання. За результатами засідання постійної комісії, надано висновки та рекомендації.

Відділ забезпечення діяльності міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень