Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

У Знам'янській міській територіальній громаді відзначили День Соборності України

Дата: 22.01.2023 08:45
Кількість переглядів: 199

Фото без описуВ історії незалежності України, особливе місце займає день 22 січня 1919 року, коли всі українські землі об'єдналися в єдину Українську державу. Саме у цей день з'єдналися Захід і Схід України. Соборність - це символ. Символ боротьби за волю. Сьогодні Соборність для України - деокупація всіх територій захоплених ворогом, відновлення єдності із Донеччиною, Луганщиною та Кримом. Соборність передбачає не лише пам'ять про спільне минуле, а й потребує згуртованої співпраці заради майбутнього. Коли ми - українці, з різних регіонів, об'єднавшись працюємо, займаємось волонтерством, боремося із окупантами, відстоюємо свою соборність і волю на полі бою, проливаючи кров, віддаючи власне життя, заради власної держави.

З нагоди цієї визначної дати, на знак вшанування всіх, хто ціною життя століттями виборював Соборну і Незалежну Українську державу, і хто сьогодні віддає власне життя за єдність та мирне небо над її просторами, відбулася Хода Єднання. Учасники зібрання: військові, керівництво міської територіальної громади, громадськість пройшли з державними прапорами від міської ради до пам'ятника Тарасу Шевченку, де Знам'янський міський голова Володимир Сокирко разом з керівниками релігійних організацій різних конфесій поклали квіти. Далі колона рушила до пам'ятного знаку " Героям, загиблим за свободу та незалежність України" де відбувся пам'ятний захід, під час якого присутні мали змогу поринути в історію та згадати, як творився історичний устрій України.

Спільну молитву за єдність України, її перемогу у справедливій боротьбі провели настоятель Парафії Покрови Пресвятої Богородиці ПЦУ отець Степан Палько, настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ отець Іван Проць, капелан, голова громадської організації "Українське капеланство" Сергій Карлюга, капелан, голова, пастор Української християнської церкви та ГО " Нове покоління" Сергій Немічев. Представники різних конфесій закликали молитися за єдність та мир в Україні, за одну мету - Перемогу. Пам'ятаймо, перемога українського війська залежить від кожного з нас, - лунали слова духовенства. З подякою до кожної людини, яка докладає зусиль до перемоги зверталися священнослужителі, всі вони наголосили на силі молитви у дні виборювання миру для України.

До присутніх звернувся Знам'янський міський голова Володимир Сокирко: "Дорогі земляки! 22 січня 1919 року урочиста подія на Софійській площі в Києві зібрала десятки тисяч українців. І нині, за більш ніж століття, ми розуміємо, що соборність України – це не лише про історію, це про наше сьогодення і майбутнє. Відчуття нації єдиним цілим виникає не тільки завдяки спільним традиціям, культурі та релігії. Є ще цінності. Цінності свободи та демократії. Цінності доброчесності та порядності. Бажання економічного добробуту та процвітання. Бажання бути заможними. Цінності поваги до закону, приватної власності та поваги одне до одного.

Події останніх місяців навчили нас простого, але життєво важливого принципу: тільки разом ми сильні, тільки разом ми переможемо!

І вже майже рік, кожного дня, ми це доводимо. Доводимо своїми діями і вчинками. Коли стоїмо на захисті кордонів нашої держави, нашої незалежності та суверенності. Коли опікуємось людьми, які втратили рідні домівки. Коли збираємо кошти для потреб наших військових. Коли підтримуємо один одного в тяжку хвилину.

Мені дуже приємно усвідомлювати, що люди нашої громади такі сильні, незламні, з відкритим серцем, готові будь-якої миті прийти на допомогу. Ви кожного дня доводите, які ви неймовірні!

Тому єднаймося заради миру і добробуту нашої країни. І нехай в кожній українській родині панує мир і спокій, любов і взаєморозуміння! Все буде Україна!  Слава Україні!"

Хвилиною мовчання вшанували всіх тих героїв, які славили Україну, боролися за її об'єднання, хто словом і ділом намагався відродити Незалежну Соборну Українську державу, Героїв Небесної Сотні, воїнів АТО, Збройні сили України і всіх українців, хто поклав життя за соборність та незалежність нашої країни. На знак вічної шани та пам'яті про історичне возз'єднання українських земель в єдину, соборну, цілісну державу поклали квіти до пам'ятного знаку " Героям, загиблим за свободу та незалежність України".

Зараз ідея Соборності є чимось життєво необхідним для українського народу, оскільки соборність- це означає дбати про те, що об'єднує. Навіть більше, це означає ставити за найвищу цінність усе те, що може нас об'єднувати, надихати й робити сильнішими, бо разом нас не подолати. Слава Україні!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень