Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

ГРИП

Дата: 13.01.2023 15:00
Кількість переглядів: 269

Фото без описуДля холодного періоду року характерна підвищена захворюваність дітей та дорослих на гострі респіраторні захворювання верхніх дихальних шляхів (ГРЗ), серед яких найбільш небезпечний грип.

Грип - високозаразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для інших протягом усього періоду прояву симптомів — це, в середньому, сім днів. Найчастіше грип ускладнюється пневмонією, яка інколи за 4-5 днів може призвести до смерті хворого. Також нерідко розвивається серцева недостатність. Грип має симптоми, подібні до ознак інших респіраторних вірусних інфекцій та ті ж шляхи поширення: повітряно – краплинний та контактно - побутовий через забрудненні слизом верхніх дихальних шляхів контактні поверхні, рушники, чашки, тощо. Подібність симптоматики ускладнює діагностику та своєчасність надання медичної допомоги. Наявність і тієї та іншої інфекції у пацієнта ускладнює перебіг захворювання. За інформацією державної установи «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» в області вже реєструються випадки захворювання на грип, здебільшого викликані вірусом типу А. Отже кожен має подумати про свій захист.

Найефективнішим способом захисту вважається вакцинація, яка не ослаблює, а посилює здатність організму людини протистояти інфекції. Особливо важливою вакцинація є для населення з груп ризику. До групи епідемічного ризику (висока можливість інфікування грипом) через підвищені контакти та скупченість, часто неефективне провітрювання заради економії тепла відносяться діти загальноосвітніх закладів, персонал дошкільних, середніх та інших навчальних закладів, інтернатів, а також медичні працівники, які мають професійні контакти з хворими, та робітники сфери послуг, торгівлі, транспорту, персонал підприємств, установ, організацій, вагітні. До групи медичного ризику (висока можливість клінічних ускладнень грипу) відносяться підопічні інтернатних установ, особи з хронічними захворюваннями (дихальної та серцево – судинної систем, нирок та ін.). Необхідно зазначити, що як в попередні роки так і в 2023 році кількість щеплених громадян вкрай незначна. За інформацією Міністерства охорони здоров’я України станом на 25 грудня 2022 року по Україні щеплено всього 89 336 осіб. Тож за відсутності колективного імунітету подбайте про себе, а у випадку захворювання уникайте подальшого поширення інфекції. Пам’ятайте про необхідність дотримання наступних профілактичних заходів:

  • уникайте контакту з особами, що мають прояви респіраторних захворювань;
  • обмежте відвідування місць великого скупчення людей;
  • часто провітрюйте приміщення;
  • часто мийте руки з милом;
  • не торкайтеся очей, носа, рота брудними руками;
  • прикривайте ніс і рот під час чхання або кашлю захисною маскою або одноразовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути;
  • не відпускайте хворих дітей в заклад дошкільної освіти, школу чи заклад позашкільної освіти;
  • якщо у вашому оточенні є хворі з симптоми грипу, тримайтеся від них на відстані не менше двох метрів.

Пам’ятайте, що в епідемічному сезоні цього, як і попереднього року, поширення гострих респіраторних захворювань відбуватиметься на фоні існуючої пандемії коронавірусної хвороби COVID-19. Ваше здоров’я у ваших руках!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень