Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

МЕДИЧНІ ОГЛЯДИ ПРАЦІВНИКІВ

Дата: 27.10.2022 09:28
Кількість переглядів: 358

Обов’язок роботодавця — за власні кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, а також щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

Медичні огляди бувають таких видів:

  • попередній медичний огляд працівників (медогляд на роботу);
  • періодичний медичний огляд працівників (протягом трудової діяльності);
  • позачерговий медогляд (за ініціативною роботодавця або працівника);
  • щорічний медогляд (для осіб до 21 року).

Мета попереднього медогляду:

  • визначити стан здоров’я працівника та реєструвати вихідні об’єктивні показники здоров’я і надати йому можливість виконувати без погіршення стану здоров’я професійні обов’язки за впливу конкретних шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища та трудового процесу;
  • виявити професійні захворювання (отруєння), що виникли раніше при роботі на попередніх виробництвах, і запобігти виробничо зумовленим і професійним захворюванням (отруєнням).

Мета періодичного медогляду:

  • своєчасно виявити ранні ознаки гострих і хронічних професійних захворювань (отруєнь) загальні та виробничо зумовлені захворювання у працівників;
  • забезпечити динамічне спостереження за станом здоров’я працівників за впливу шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища та трудового процесу;
  • розв’язати питання щодо можливості працівника продовжувати роботу за впливу конкретних шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища та трудового процесу;
  •  розробити індивідуальні й групові лікувально-профілактичні та реабілітаційні заходи для працівників, яких за результатами медогляду віднесли до групи ризику;
  • провести відповідні оздоровчі заходи.

Попередній і періодичні медогляди працівників проводить комісія лікувально-профілактично закладу, який має право проводити медогляд на роботу. Вимоги до таких закладів охорони здоров’я викладені у пункті 2.1 Порядку № 246.

Для проведення попередніх і періодичних медоглядів працівників роботодавець має укласти або вчасно поновити договір із закладом охорони здоров’я.

Підстави та порядок проведення

Роботодавець зобов’язаний організувати власними коштами лабораторні дослідження умов праці, за яких виявляють шкідливі й небезпечні фактори виробничого середовища та трудового процесу на конкретних робочих місцях працівників відповідно до гігієнічної класифікації праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості й напруженості трудового процесу (п. 3.1 Порядку № 246).

Потім роботодавець або його представник подають заяву до Головного управління Держпраці у своїй області на ім’я начальника Головного управління Держпраці щодо визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду. До заяви потрібно додати:

  • штатний розклад або витяг з переліком структурних підрозділів та всіх професій;
  • дані лабораторних досліджень умов праці по всіх професіях з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу на конкретних робочих місцях працівників відповідно до гігієнічної класифікації праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості і напруженості трудового процесу.

Управління Держпраці щороку за участю представника первинної профспілкової організації або уповноваженої працівниками особи визначає категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медогляду, і до 1 грудня складає Акт визначення категорій працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду.

На основі цього акта роботодавець, за встановленою формою, протягом місяця має скласти поіменний список працівників які підлягають періодичним медичним оглядам. Під час його складання враховують Перелік шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими обов’язкові попередній (періодичні) медичний огляд працівників, і Перелік робіт, для виконання яких є обов’язковим попередній (періодичні) медичний огляд працівників (наведені в додатках 4, 5 до Порядку № 246). Документ оформлюють як на паперових носіях, так і в електронному вигляді і погоджують із Держпраці. Список працівників, які підлягають періодичним медичним оглядам, складають у чотирьох примірниках. Один примірник залишають на підприємстві, другий — надсилають до лікувально-профілактичного закладу, третій — до Держпраці, четвертий — до Фонду соціального страхування України. Для проведення медичних оглядів працівників роботодавець має укласти або продовжити договір із ЛПЗ і надати йому погоджений із Держпраці Список. Своєю чергою ЛПЗ визначає вартість медогляду, складає план-графік і погоджує його з роботодавцем.

Медогляди проводить комісія з проведення медичних оглядів лікувально-профілактичного закладу.

За результатами періодичних медоглядів комісія ЛПЗ оформлює Заключний акт за результатами періодичного медичного огляду працівників за встановленою формою. Документ складають у шести примірниках: один залишають у ЛПЗ, що проводив медогляд, інші — віддають роботодавцю, представнику профспілкової організації або уповноваженій працівниками особі, профпатологу, Держпраці та Фонду.

Медогляди працівників 2022 Заключний акт потрібно зберігати протягом п’яти років. Роботодавець має самостійно розробити порядок зберігання акта та призначити відповідальних осіб.

Кожному працівнику, який пройшов медогляд на роботу, комісія ЛПЗ видає медичну довідку про проходження попереднього (періодичного) медичного огляду за встановленою Порядком № 246 формою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень