Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Відбулося засідання топонімічної комісії

Дата: 19.09.2022 17:39
Кількість переглядів: 590

Фото без опису16 вересня 2022 року відбулося чергове засідання топонімічної комісії. Члени комісії ознайомилися з інформацією щодо стану виконання рішень топонімічної комісії від 02 серпня 2022 року.

Прийнято до уваги запропоновану комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради України остаточну редакцію проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про географічні назви» щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України (реєстраційний номер 7253), яким пропонується затвердити Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топоніміки».

Взято до відома результати громадського обговорення щодо перейменування вулиць та провулків населених пунктів Знам'янської міської територіальної громади, що відбулося протягом 09.08.2022 р. – 07.09.2022 р.

Присутні на засіданні мешканці вулиці Андреєва смт. Знам’янка Друга висловили думку про небажання перейменовувати дану вулицю, проте законодавчих підстав чи історичного обґрунтування своїх пропозицій, а також , інформації щодо того на честь кого або відзначення чого вулиці присвоїли таку назву, не надали.

Секретарем топонімічної комісії натомість було відзначено, що вул. Андреєва у смт. Знам’янка Друга, за свідченнями мешканців селища, що проживають у ньому більше ніж 70 років, названа на честь церкви Андрія Первозванного, яка раніше була розташована на території, де наразі знаходиться ліцей «Дивосвіт» Знам’янської міської ради Кіровоградської області (колишня ЗОШ №6 по вул. Шевченка,11). Ворота церкви виходили на захід (у бік теперішнього обласного центру Кіровоградської області – міста Кропивницького). Вулиці у зазначеному мікрорайоні селища формувалися від церкви на захід (напрямок міста Кропивницького) і розташовувалися паралельно одна одній. Крайня вулиця - вулиця Андреєва. За свідченнями мешканців селища, назва вулиці Андреєва уособлює собою заступництво Андрія Первозванного на території прилеглого до неї мікрорайону. На сьогоднішній день вулиці даного мікрорайону селища Знам’янка Друга мають назву і розташовані паралельно одна одній, а саме: вулиці Шевченка, Лесі Українки, Космонавтів, Козіна, Весняна, Андреєва.

Головний спеціаліст з правових питань відділу забезпечення діяльності міської ради, член топонімічної комісії Віталій Приходько навів юридичні підстави необхідності перейменування вулиці Андреєва та висвітлив питання фінансової складової після його проведення.

Старостою Петрівського старостинського округу Леонідом Шульгою надано 7 протоколів зборів громадян за місцем проживання щодо запропонованих нових назв вулиць у с. Петрове. У тому числі, пропонується перейменувати три вулиці села Петрове на честь загиблих знам’янчан - Ігоря Романенка, Олега Гетьманця, Миколи Геніха. Додатково було повідомлено, що мешканці вулиці Тімірязєва не визначилися з новою назвою.

Враховуючи вищезазначене, у тому числі, запропоновано винести на розгляд комісії з послідуючим винесенням на розгляд виконавчого комітету та міської ради питання перейменування вулиці Андреєва у смт. Знам’янка Друга та вулиці Тімірязєва у с.Петрове.

Голосування за пропозиції щодо нових назв вулиць та провулків громади, проводилося шляхом заповнення бюлетеня кожним членом топонімічної комісії з послідуючим узагальненням.

В результаті узагальнення результатів голосування членів топонімічної комісії щодо перейменування вулиць та провулків населених пунктів Знам'янської міської територіальної громади у 2022 році окремі вулиці (вулиця Маяковського, вулиці та провулку Чайковського, вулиці Мусоргського, вулиці Чехова) не набрали більшості голосів щодо нової назви.

З метою надання пропозицій для підготовки відповідних рішень виконавчого комітету та міської ради, проводилося голосування шляхом підняття руки:

  • за пропозиції щодо нових назв вулиць та провулків громади (вулиця Маяковського, вулиця та провулок Чайковського, вулиця Мусоргського, вулиця Чехова), використовуючи пропозиції топонімічної комісії, що виносилися на громадське обговорення;
  • повторне голосування щодо перейменування вулиці Глібка, виключивши варіант нової назви «вулиця Ліни Костенко» у зв’язку з відсутністю згоди Ліни Костенко щодо перейменування вулиці на її честь; варіант нової назви «вулиця Кобзарева» у зв’язку з тим, що голосування за перейменування вулиці Матросова на вулицю Кобзареву набрало 10 голосів членів комісії у ході попереднього голосування. Голосування щодо перейменування вулиці Глібка проводилося серед назви, що набрала найбільшу кількість голосів – «Вулиця Музейна» та назви «Вулиця Варшавська», як знак подяки Польщі та її громадянам за допомогу нашій державі, українцям під час повномасштабного військового вторгнення на територію України російської федерації;
  • щодо перейменування вулиці Тімірязєва, використовуючи як пропозиції до нової назви, назви «вулиця Каштанова», «вулиця Червоної Калини», «вулиця Івана Пулія» .

Під час формування Переліку об’єктів топоніміки Знам’янської міської територіальної громади, що пропонуються до перейменування та підготовки відповідних рішень виконавчого комітету та міської ради, використано результати голосування членів топонімічної комісії від 02.08.2022року, від 16.09.2022 року та протоколи зборів мешканців с. Петрове. (з проєктами рішень виконавчого комітету та міської ради можна ознайомитися на сайті міської ради).

                                                                                                        Секретар топонімічної комісії Наталія БІЛІЧЕНКО



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень