Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Про надання роз’яснень щодо початку навчального року в умовах воєнного стану

Дата: 29.08.2022 16:31
Кількість переглядів: 428

Фото без описуЗ метою забезпечення прозорості та надання відповідей на значну кількість питань, що надходить від батьківської громадськості, надаємо роз’яснення щодо особливостей організації освітнього процесу з 01 вересня 2022 року.

У той час, коли активні бойові дії тривають в окремих регіонах України, зберігається потенційна загроза ракетно-бомбових ударів по всій території нашої держави, питання навчання у закладах освіти – одне з найгостріших.

Припускаємо, що не всі працівники закладів освіти змогли провести належну інформаційно-роз’яснювальну роботу, що, у свою чергу, можливо, і спричинило непорозуміння щодо особливостей освітнього процесу у 2022/2023 навчальному році.

Керівник закладу освіти та засновник закладу є відповідальними за створення безпечних умов освітнього процесу та не дозволяють його початок за наявності шкідливих та небезпечних умов.

Під час підготовки закладів освіти до нового навчального року в умовах воєнного стану обов’язковою умовою було облаштування найпростіших укриттів.

Найпростіше укриття – це приміщення, що знижує комбіноване ураження людей від небезпечних наслідків надзвичайних ситуацій, а також від дії засобів ураження в особливий період.

Під найпростіші укриття можуть бути пристосовані:

  • підвальні, цокольні і перші поверхи об’єктів цивільного і промислового призначення;

  • інші об’єкти, що за своїми технічними характеристиками та захисними властивостями можуть бути використані для укриття населення.

Найпростіше укриття забезпечує захист населення від:

  • ударної хвилі при застосуванні звичайних засобів ураження та побічної дії сучасної зброї масового ураження

  • дії звичайних засобів ураження (стрілецької зброї, уламків ручних гранат, артилерійських боєприпасів та авіаційних бомб)

  • негативного впливу від інших будівель, споруд, інженерних мереж, руйнування (аварії) на яких може призвести до травмування або загибелі населення, що підлягає укриттю

  • зовнішнього іонізуючого випромінювання у разі радіоактивного забруднення місцевості.

Наявні віконні отвори закриваються мішками з піском (грунтом) з зовнішньої сторони, з внутрішньої – завішуються шторами з щільної тканини (брезент вогнестійкий).

Мають бути створені умови для задоволення санітарно-гігієнічних потреб учасників освітнього процесу, приведено у належний стан системи вентиляції, передбачено ємності з питною водою, облаштовано місця для сидіння (лежання).

Дані види робіт по облаштуванню найпростіших укриттів виконуються відповідно до Рекомендацій щодо організації укриття в об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту персоналу та дітей (учнів, студентів) закладів освіти (Додаток до листа ДСНС від 14.06.2022 № 03-1870/162-2) та інших нормативних документів, що є діючими станом насьогодні.

На території нашої громади функціонують 6 ліцеїв та одна гімназія. У трьох ліцеях наявні протирадіаційні укриття.

У двох ліцеях місцем для укриття визначено приміщення першого поверху, виготовлено проєктно-кошторисну документацію, отримано позитивну експертну оцінку та завершуються роботи по облаштування укриттів. Один ліцей забезпечує укриття дітей та персоналу у підвальному приміщенні.

Приміщення гімназії тимчасово визначено місцем компактного розміщення внутрішньо переміщених осіб. Освітні послуги для учнів 1-4 класів будуть надаватись у окремому приміщенні ліцею «Дивосвіт», учні 5 – 9 класів будуть здобувати освіту за дистанційною формою.

Усі укриття у школах нашої громади забезпечено швидкісним інтернетом. Усі школи забезпечено відеоспостереженням та тривожною кнопкою виклику поліції охорони.

Підкреслюємо, що відповідно до статті 9 Закону України «Про освіту» загальна середня освіта може бути організована за очною (денна, вечірня), заочною, дистанційною, індивідуальною (екстернатна, сімейна (домашня), педагогічний патронаж) формами навчання.

В умовах воєнного стану у закладі освіти може бути запроваджена змішана форма навчання: частина учнів школи здобувають освіту офлайн, інша частина учнів – дистанційно/за сімейною або іншими формами навчання.

Навчання в усіх закладах загальної середньої освіти буде організовано у дві зміни. У закладі освіти буде перебувати одночасно така кількість дітей та персоналу, на яку розраховано найпростіше укриття.

Протягом літнього періоду відділом освіти було неодноразово створено гугл-форми для вивчення думки батьків.

Даний моніторинг буде проводитись і надалі, щоб розуміти потребу в комп’ютерній техніці, веб-камерах та інших засобах для організації дистанційної освіти, так як і мати чітке розуміння щодо прогнозованої кількості дітей, які прийдуть у школу офлайн та для яких буде організовано харчування.

Відповідно до результатів останнього опитування, участь у якому взяли 2009 респондентів із числа батьків, маємо такі результати голосування: 77% батьків обрали навчання онлайн (дистанційна форма), 21% - офлайн (очне навчання), 1,4% - сімейну форму, 0,4% - екстернат.

Наголошуємо, що остаточне рішення щодо вибору форми навчання дитини приймають батьки.

Заклад освіти зобов’язаний створити безпечні умови для тих учнів, які прийшли у школу очно та забезпечити належний рівень якості надання освітніх послуг тим учням, які обрали дистанційну або іншу форму навчання.

Батьки (законні представники) мають право звернутись до директора освітнього закладу і написати заяву з проханням організувати дистанційне навчання для їх дитини (дітей). Або ж іншу відповідну заяву, яка передбачає сімейну форму навчання, коли дитина вчиться вдома з батьками за підручниками, а школу відвідує тільки для контролю знань.

У разі обрання дистанційної форми навчання, учень/учениця буде долучатися до уроків за відповідним посиланням. Для цього заклади освіти забезпечені належною кількістю комп’ютерної техніки та швидкісним Інтернетом.

Комунікацію з учнями будуть підтримувати як класний керівник, так і вчителі-предметники. Розклад навчальних занять із посиланнями на приєднання буде оприлюднено на сайтах закладів освіти.

Щодо написання будь-яких інших заяв роз’яснюємо наступне. Жоден працівник закладу освіти не може знімати з себе відповідальність за безпеку, збереження життя і здоров’я дітей під час перебування дитини у закладі освіти.

Тому, будь-які заяви щодо відсутності чи наявності претензій до працівників установ освіти не мають законного підгрунтя. Батьки (законні представники) дитини мають бути поінформовані про те, що під час оголошення сигналу «Повітряна тривога» діти у супроводі працівників закладу освіти будуть переміщені до найпростішого укриття. Кожен батько (мати)/законний представник мають право оглянути укриття та прийняти рішення щодо форми здобуття освіти дитини.

Ми висловлюємо вдячність кожному з батьків за вашу небайдужість.

Відділ освіти, кожен заклад освіти відкриті для діалогу та засвідчуємо готовність реагувати на ваші конструктивні зауваження, надавати роз’яснення та ефективно спільно працювати для наших дітей.

Відділ освіти


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень