Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Відбулося засідання топонімічної комісії

Дата: 04.07.2022 16:16
Кількість переглядів: 780

Фото без опису29 червня поточного року, під головуванням секретаря Знам’янської міської ради Вікторії Зеленської, відбулося засідання топонімічної комісії. 

Розглянуто лист 1 Державного пожежно-рятувального загону ГУ Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Кіровоградській області від 19.05.22 №01-230/05-22 відповідно до якого, з метою відзначення героїчної праці особового складу ДСНС України під час проведення аварійно-рятувальних робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, у тому числі від наслідків бойових дій та обстрілів під час збройної агресії російської федерації проти України, пропонується перейменувати одну з вулиць громади на честь Героїв Рятувальників. Прийнято рішення використати назву «вулиця Героїв Рятувальників» під час роботи щодо найменування, перейменування, унормування назв географічних об’єктів та об’єктів топоніміки населених пунктів Знам’янської міської територіальної громади.

 Взято до відома рекомендації Уповноваженого із захисту державної мови щодо окремих питань застосування української мови як державної у діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування (в частині найменування, перейменування, унормування назв географічних об’єктів та об’єктів топоніміки населених пунктів) від 21.04.2022.

Розпочато роботу з формування Орієнтовного переліку об’єктів топоніміки Знам’янської міської територіальної громади, що Фото без описуможуть бути запропоновані до перейменування зважаючи на масові військові злочини проти мирного населення та антиукраїнський характер дій російської федерації у 2014-2022 р.р. (далі – Орієнтовний перелік).

За результатами роботи комісії, доручено:

  • з метою неприпустимості використання російськомовних слів або їх коренів у словотворенні замість українськомовних слів, відділу освіти, опрацювати загальний перелік назв об’єктів топоніміки Знам’янської міської територіальної громади  та надати свої пропозиції;  
  • відділу культури і туризму вивчити Орієнтовний перелік та надати інформацію щодо історичних назв зазначених вулиць;
  •  старостам громади  забезпечити з даного питання проведення зборів громадян за місцем проживання у смт. Знам’янка Друга, с. Водяне, с.Петрове;
  • відділу архітектури та містобудування управління МА та ЖКГ подати на розгляд топонімічної комісії детальні плани, плани забудови територій або ситуаційні плани розташування вулиць/провулків, включених до Орієнтовного переліку.

У різному, члени комісії обговорили форми участі громадськості у процесі перейменування об’єктів топоніміки населених пунктів громади; можливість перейменування окремих вулиць чи провулків населених пунктів громади на честь  «Героїв Знам’янчан», а також відзначення праці залізничників шляхом перейменування однієї з вулиць на вулицю «Залізничну»; необхідність врахування вимог рішення міської ради від 23 вересня 2016 року №441 «Про перейменування об'єктів топоніміки м. Знам’янка» щодо використання під час перейменування вулиць чи провулків назв - «Покрови», «Холодноярська», «Покрови Пресвятої Богородиці».

Секретар топонімічної комісії Наталія БІЛІЧЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень