Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

День депутата

Дата: 13.06.2022 09:00
Кількість переглядів: 892

    Фото без описуНа виконання плану роботи Знам’янської  міської ради Кропивницького району Кіровоградської області восьмого скликання на 2022 рік, відповідно до протокольного доручення  постійної комісії з питань  депутатської діяльності, регламенту, етики, гласності, законності та правопорядку в міській раді проведено День депутата. До порядку денного засідання було включено три питання.

Першим питанням депутати міської ради заслухали інформацію головного спеціаліста з правових питань Віталія Приходька стосовно внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану. У своєму виступі він зазначив, що закон розширює компетенцію сільського, селищного, міського голови територіальної громади, на території якої не ведуться бойові дії та не утворена військова адміністрація, який може приймати рішення щодо: передачі коштів з відповідного місцевого бюджету на потреби Збройних Сил України та/або  для забезпечення заходів правового режиму воєнного стану; створення установ з надання безоплатної первинної правової допомоги, призначення на посади і звільнення з посад керівників таких установ, залучення фізичних чи юридичних осіб приватного права  до надання безоплатної первинної правової допомоги; боротьби із стихійним лихом, епідеміями, епізоотіями; поводження з небезпечними відходами. Законом на час дії воєнного стану також спрощуються процедури прийняття актів органів місцевого самоврядування  та сільських, селищних, міських голів: при прийнятті на службу не потрібно проводити конкурси, подавати декларацію, проводити спеціальну перевірку, подавати документи про підтвердження рівня володіння державною мовою (за наявності такого обов’язку) – проведення цих процедур та подання документів переноситься на мирний час; на акти органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб не поширюються вимоги щодо оприлюднення проектів актів за Законом України «Про доступ до  публічної інформації», а також закони України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», «Про державну допомогу суб’єктам господарювання».
Наступним питанням, на розгляд депутатів міської ради  було обговорення проекту Стратегії  розвитку Знам’янської міської територіальної громади на період  2022-2027 роки. Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Ліана Пересадченко  представила проект Стратегії, акцентувала увагу на стратегічних завданнях і цілях  та соціально-економічного аналізу територіальної громади. Депутати міської ради рекомендували призупинити затвердження Стратегії розвитку Знам’янської міської територіальної громади до закінчення воєнного стану.
Також, секретар Знам’янської міської ради Вікторія Зеленська  ознайомила депутатів міської ради щодо проекту Статуту Знам’янської міської територіальної громади. Вона зазначила, що Статут територіальної громади є важливою нормативною умовою функціонування територіальної громади та органів місцевого самоврядування. Його прийняття дає можливість ліквідувати існуючі прогалини у регламентації питань місцевого самоврядування, деталізувати усі можливі форми участі жителів громади у вирішенні питань місцевого значення. Особливої актуальності набуває Статут територіальної громади в умовах функціонування територіальних громад. Він дає можливість правовими методами залучати мешканців громад до процесів формування та реалізації місцевої політики, визнає правові методи взаємодії  членів територіальної громади та органів місцевої влади, допомагає формуванню свідомих та відповідальних мешканців  об’єднаної громади, сприяє сталому місцевому розвитку.

В обговренні питань порядку денного взяли участь секретар Знам’янської міської ради Вікторія Зеленська та депутати міської ради Володимир Джулай, Неля Данасієнко, Анатолій Тесленко, Юрій Григораш, Оксана Перемот, Тетяна Захарчук,  які поставили запитання до доповідачів.
У Дні депутата брали участь депутати міської ради, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Ліана Пересадченко, начальник відділу інфраструктури та інвестиційного розвитку Ігор Учанєв, начальник відділу економічного розвитку, підприємництва, промисловості та торгівлі Інна Кузіна, головний спеціаліст з юридичних питань відділу забезпечення діяльності міської ради Віталій Приходько.
 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень