Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

«Останній шлях Кобзаря»

Дата: 23.05.2022 10:12
Кількість переглядів: 590

Фото без описуШевченко для нас – це не тільки те, що вивчають, а й те, чим живуть. З чого черпають сили й надії. До Дня перепоховання Тараса Шевченка на абонементі бібліотеки-філії №3 розгорнуто книжкову виставку «Його слово житиме в віках». Для експозиції підібрано літературу, що розкриває творчий та життєвий шлях Тараса Григоровича, його спадок як письменника, художника, мислителя і борця за волю України.

Запрошуємо до бібліотеки, щоб поглибити знання про його коротку, трагічну, але в той же час і величну долю.

На сторінці Міського Палацу культури ви може послухати вірші Тараса Григоровича Шевченка, у виконання акторів народного аматорського театрального колективу "Діалог", за посиланням 
https://www.facebook.com/100063481416390/videos/315832327372801

«Останній шлях Кобзаря» унікальний друкований плакат-експонат зберігається у філії краєзнавчого музею «Кобзарева світлиця». Google-пошук не видає такого зображення, але для нас він є цінним не тільки своєю одиничною унікальністю. Надзвичайно цікавим є зміст. Крім загальновідомого останнього шляху Кобзаря на плакаті розміщені деякі художні замальовки. І примітно те, що ім’я художника, який робив їх, тісно пов’язане з нашим краєм.

Григорій Честахівський – наш земляк. Народився у сусідньому до Знам’янки містечку Нова Прага Олександрійського району. Він був добрим приятелем Тараса Шевченка по Санкт-Петербурзькій Академії мистецтв, де вони познайомились. І залишався вірним другом до останніх хвилин життя поета. Саме Честахівський був одним з ініціаторів і організаторів поховання Т. Шевченка на Чернечій горі біля Канева. Честахівський виконав заповіт Кобзаря. Він переконав всіх поховати Шевченка не на Щекавицькій горі в Києві, не в Качанівці, як наполягав Василь Тарновський, а на горі, яку вибрав сам Тарас Григорович. Товариство українців у Санкт-Петербурзі доручило саме Григорію Честахівському супроводжувати труну з тілом Т.Г.Шевченка на Україну. На всьому шляху Честахівський робив замальовки зустрічей і проводів праху Шевченка. Вони збереглися до нашого часу. Таких замальовок більше 20. Зберігаються вони в Національному музеї Тараса Шевченка, м. Київ.

Дізнатись більше про Григорія Честахівського та зв'язок Тараса Шевченка з нашим краєм ви можете відвідавши краєзнавчий музей. Чекаємо всіх допитливих та зацікавлених.

Відділ культури і туризму 
виконавчого комітету Знам’янської міської ради



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень