Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Профілактика харчових отруєнь

Дата: 23.05.2022 08:56
Кількість переглядів: 248

Фото без описуВ 2021 році та станом на станом на травень 2022 року на території Знам’янської, Дмитрівської та Суботцівської територіальних громад не зареєстровані спалахи гострих кишкових інфекцій та харчові отруєння в організованих колективах. Реєструється спорадична захворюваність на гострі кишкові інфекції серед неорганізованого населення. Основною причиною виникнення інфекційних кишкових захворювань та харчових отруєнь серед неорганізованого населення є недотримання правил гігієни при приготуванні та зберіганні їжі в домашніх умовах. Це так звана спорадична захворюваність. На рівень захворюваності може вливати і погіршення побутових умов в період воєнного стану в Україні. Захворювання, пов’язані з громадським харчуванням та торгівлею, характеризуються масовістю ураження. Хворі в якості причини хвороби зазвичай вказують на вживання продуктів, придбаних в торговій мережі (це можуть бути навіть сухе печиво, цукерки, які не становлять ризику), але ніколи не ставлять під сумнів якість домашнього харчування. В побуті громадяни готують та зберігають домашні страви частіше відповідно до свого розуміння технологічних та гігієнічних вимог.

Лікарі наголошують: мийте руки перед тим, як сісти за стіл, не пийте сирої води і некип'яченого молока, не вживайте в їжу немиті фрукти, овочі. Здається це всім зрозуміло, але не всі свідомо дотримуються навіть цих прописних істин.

Потрібно, щоб навички особистої гігієни увійшли у свідомість кожної людини і були невід'ємною рисою її поведінки.

Мікроби можуть потрапити в їжу не тільки від хворого, а й від невимитих рук здорової людини, з брудної тари, разом з пилом. Нерідко їх заносять мухи, гризуни. У їжі мікроби при сприятливих умовах (висока вологість, підвищена температура, наявність молочних та м’ясних білків і т.д.) швидко розмножуються та виділяють токсини. Особливо сприятливі умови «знаходять» мікроби в м'ясі, рибі, вареній, ліверній і кров'яній ковбасах, у сирі з не пастеризованого молока, в сметані, кремах, салатах, холодцях. Ці продукти частіше інших є причиною гострих кишкових захворювань та харчових отруєнь.

Для попередження кишкових захворювань та харчових отруєнь дуже важливо забезпечити збереження чистоти продуктів, дотримуватись правил їх зберігання, не зберігати їх занадто довго і правильно з ними поводитися: все, що можна, слід промити проточною водою, добре проварити, просмажити .

Особливо важливо зберігати чистоту продуктів, готових до вживання без термічної обробки.

Отже, рекомендуємо:

  • після відвідування туалету, перед приготуванням їжі, її вживанням ретельно мити руки з милом;
  • м'ясо, рибу, молоко та інші продукти, що швидко псуються, зберігати на холоді;
  • м’ясний фарш, м’ясні напівфабрикати, якщо виникла затримка у приготуванні, тримати виключно у холодильнику (виділений екзотоксин при накопиченні у теплому середовищі патогенного стафілококу витримує температуру 100о С впродовж 2 годин);
  • користуватись окремими дощечками та ножами для розробки сирих (м’ясо, риба, овочі) та готових до споживання продуктів;
  • розробні дощечки та ножі ретельно мити та ошпарювати окропом;
  • ретельно прожарювати та проварювати страви;
  • приготовлену їжу, що залишилася на другий день, перед вживанням кип'ятити або прожарювати.

Помилково вважати, що кишкові захворювання і харчові отруєння виникають випадково. Запобігти цій випадковості можна, і це залежить від Вас.

Бережіть своє здоров'я та здоров’я близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень