Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Вшанували  пам'ять  великого  Кобзаря

Дата: 22.05.2022 09:30
Кількість переглядів: 662

Фото без опису Щороку  22 травня  ми,  україці,  вшановуємо  пам'ять  великого  Кобзаря, засдвідчуємо  шану  Великому поету.  Адже Шевченко для нас не тільки Пророк,  він  наш  взірець  любові  до України. Тарас Григорович не просто любив Україну, а сам був  тією  любов’ю.
Помер Тарас Шевченко 10 березня 1861 року.  Лише у квiтнi 1861 року,  після того,  як 58 днів  прах Т. Г. Шевченка  знаходився  в  Петербурзі, царський уряд, нарештi, дозволив перевезти його в Україну. Перевезення домовини тривало 14 дiб. 
22 травня в Успенському соборі відслужили панахиду і поховали українського генія на Чернечій горі, яку згодом перейменували на Тарасову. Влітку 1884 р. на Тарасовій горі збудували перший народний музей — «Тарасову світлицю», а на могилі встановили монументальний чавунний пам`ятник-хрест за проектом В. Сичугова.  У 1989 р. на цьому місці  з’явився  Шевченківський  національний  заповідник.  Життя і творчість Тараса Шевченка - не до кінця звідана сторінка нашої історії.

Фото без описуЗ нагоди  перепоховання  Тараса  Григоровича  Шевченка  на  Чернечій   горі  поблизу  Канева,  засвідчивши   пошану  великому  патріоту  України ,  вклонилися, схилили чоло  перед  величчю  його  таланту  і силою духу  та  поклали  квіти до  пам’ятника Тарасу  Шевченку  Знам’янський  міський  голова  Володимир  Сокирко  та  представники  керівництва  громади.  

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

Слово Тараса таке ж  глибоке, сильне і сучасне, як і двісті років тому. Його творчість допомагає  тим, хто шукає правди, розради, спраглим свободи і справедливості. 

Фото без опису     Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень