Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Як ми сприймаємо вишиванку?

Дата: 19.05.2022 17:00
Кількість переглядів: 626

    «Вишиванка - важлива складова українського національного вбрання. Від часів середньовіччя традиційно носилася як повсякденний та святковий одяг.» – визначення з вікіпедії. 

 А що можна сказати про вишиту сорочку як музейний експонат?! Свого сакрального значення вишиванка набуває саме тоді, коли її вдягає господар. А свою історичну, музейну цінність вона отримує через взаємозв’язок світогляду господаря, його життєвих пріоритетів та історичних подій, які відбувались протягом життя. Вишиванка, як ідентифікатор національного самоствердження була візитною карткою власника і красномовно відображала його позицію і місце в суспільстві. 
    Саме такі унікальні музейні експонати є в колекції вишиванок Знам'янського міського краєзнавчого музею. Одна з них жіноча, належала внучці Тараса Шевченка Катерині Максимівні Красицькій, яка проживала в Знам'янці і заснувала в 1961 році Кобзареву Світлицю, що існує дотепер і є єдиним на сьогодні шевченківським музеєм на Кіровоградщині. На світлинах Ви можете побачити, яке насичене культурне життя було в ті часи на Знам'янщині і як гордо носили національні символи наші видатні знам'янчани.
    Друга унікальна вишиванка – чоловіча і належала вона теж нашому видатному земляку почесному громадянину міста, краєзнавцю, вчителю, нашадку шевченкового роду Вячеславу Шкоді. Протягом життєвого шляху вишиванка супроводжувала всі урочисті події в його житті – від одруження до поважного ювілею та свідчила про незламну віру в Україну та іі майбутнє.
    А яку сакральну історію зможе розповісти спадкоємцям ваша улюблена вишиванка?! Це гарний одяг, оберег чи ваша душа? Плекаймо гідні життєві історії для майбутніх поколінь українців!

 

 

 

 

 

 

 

                

 

 

 

 

 

 

Відділ культури і туризму
виконавчого комітету Знам’янської міської ра
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень