Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

«Застосування пестицидів»

Дата: 17.05.2022 09:18
Кількість переглядів: 212

Знам’янське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області щорічно розглядає звернення громадян, які надходять з обласного контактного центру, щодо застосування засобів захисту рослин (гербіциди, інсектициди, фунгіциди) на сільськогосподарських посівах  поруч з житловими будинками, що шкодить їх здоров’ю. Історично так склалась забудова сіл, що поряд із житловими вулицями розташовані сільськогосподарські угіддя.

В ті роки, коли сільськогосподарські підприємства були багатогалузевими, поряд з житлом практикували вирощування для потреб тваринницьких ферм багаторічних трав, які не потребували обробки пестицидами. Індивідуальні селянські господарства поряд з житлом теж практикують використання штангових причепних обприскувачів на своїх посівах сої, пшениці, що справедливо викликає обурення сусідів.
Тож нагадуємо, що відповідно до Державних санітарних правил “Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві” ДСП 8.8.1.2.001-98 зона санітарного розриву від населених пунктів при застосуванні засобів захисту рослин методом штангового обприскування повинна становити не менше 300 метрів (п.6.3.4 Правил), крупно крапельне штангове обприскування допускається при швидкості повітря до 4 м/с (п.6.3.1 Правил), всі роботи з пестицидами слід проводити в ранкові (до 10.00) і вечірні (після 18.00) години при мінімальних повітряних потоках, у денні години (як виняток) в похмурі та прохолодні дні при температурі нижче +100С (п. 6.1.5 Правил). Відповідальність за дотримання  метеорологічних умов застосування пестицидів несе розпорядник робіт, який забезпечує використання об’єктивних методів вимірювання температури і швидкості руху повітря (п.6.3.2 Правил). Виробник не менше чим за 2 доби до початку проведення кожної хімічної обробки сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки та методи застосування пестицидів і виставляє попереджувальні написи за 200 м від меж ділянок, що обробляються (п.6.1.7 Правил). Всі види робіт з пестицидами обов’язково реєструються в спеціальних журналах (п.6.1.4 Правил). Відповідно до п.6.1.3 Правил органи місцевої виконавчої влади разом із зацікавленими підприємствами і установами організовують і проводять заходи щодо санітарно - гігієнічного забезпечення робіт, пов’язаних із застосуванням пестицидів.
     
Дякуємо за розуміння. Бережіть своє здоров’я та здоров’я інших громадян.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень