Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Покроковий механізм взяття на облік внутрішньо переміщених осіб та отримання допомоги на проживання

Дата: 15.04.2022 15:21
Кількість переглядів: 821

Фото без описуОсновна законодавча база:

  1. Указ Президента України від 24 лютого 2022 року №64 «Про введення воєнного стану в Україні».
  2. Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».
  3. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 06  березня 2022 року №204-р "Про затвердження переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога застрахованим особам в рамках Програми "єПідтримка".
  4. Постанови Кабінету Міністрів України:
    • від 1 жовтня 2014 року №509 “Про облік внутрішньо переміщених осіб”;
    • від 20 березня 2022 року №332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам».

Категорії осіб, які мають право на одержання довідки
про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб

Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи є документом, який підтверджує факт внутрішнього переміщення і взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи мають право отримати особи, які після введення воєнного стану перемістились з території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії та яка визначена в переліку, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 06.03.2022р. №204-р, а саме: Волинська область, Дніпропетровська область, Донецька область, Житомирська область, Запорізька область, Київська область, м. Київ, Луганська область, Миколаївська область, Одеська область, Сумська область, Харківська область, Херсонська область, Чернігівська область.

Також на отримання довідки мають право особи, задеклароване/зареєстроване місце проживання яких розташоване поза межами території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії, але такі особи:

  • перебувають на обліку як платники єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії;
  • сплатили або за яких сплачено роботодавцем єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за IV квартал 2021 року або за 2021 рік на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії.

Для отримання довідки повнолітня або неповнолітня внутрішньо переміщена особа звертається особисто, а малолітня дитина, недієздатна особа або особа, дієздатність якої обмежена, - через законного представника.

Заяву про взяття на облік малолітньої дитини, яка прибула без супроводження законного представника, для отримання довідки може подавати від її імені родич (баба, дід, прабаба, прадід, повнолітні брат або сестра, тітка, дядько) або вітчим, мачуха, в яких проживає (перебуває) дитина.

Якщо малолітня дитина прибула без супроводження законного представника або особи, зазначеної вище, заяву подає від її імені представник органу опіки та піклування за місцем перебування такої дитини.

Документи, які подаються для отримання довідки 
про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб

Для отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи дається заява про взяття на облік за формою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2022р. №332.

Для заповнення заяви необхідно при собі мати документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документ, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, інформацію про реєстраційний номер облікової картки платника податків, документ про встановлення групи інвалідності (у разі наявності).

У разі відсутності в документі, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документі, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, відмітки про реєстрацію місця проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення у зв’язку з військовими діями, заявник надає докази, що підтверджують факт проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення, на день виникнення обставин, що спричинили внутрішнє переміщення (військовий квиток з відомостями щодо проходження військової служби; трудова книжка із записами про трудову діяльність; документ, що підтверджує право власності на рухоме або нерухоме майно; свідоцтво про базову загальну середню освіту; атестат про повну загальну середню освіту; документ про професійно-технічну освіту; документ про вищу освіту (науковий ступінь); довідка з місця навчання; рішення районної, районної у мм. Києві чи Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської чи районної у місті ради про влаштування дитини до дитячого закладу, у прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу, встановлення опіки чи піклування; медичні документи; тощо).

У разі подання заяви про взяття на облік законним представником особи, від імені якої подається заява, додатково подаються:

  • документ, що посвідчує особу законного представника;
  • документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, крім випадків, коли законними представниками є батьки (усиновлювачі);
  • у разі потреби - свідоцтво про народження дитини.

У разі подання заяви про взяття на облік малолітньої дитини особою, зазначеною вище, додатково подаються:

  • документ, що посвідчує особу заявника;
  • документи, що підтверджують родинні стосунки між дитиною та заявником;
  • документ, що підтверджує повноваження представника органу опіки та піклування або керівника дитячого закладу, закладу охорони здоров’я або закладу соціального захисту дітей, в якому дитина перебуває на повному державному забезпеченні, та документ, що підтверджує факт зарахування дитини до такого закладу.

Заява про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи може бути подана в електронній формі з використанням мобільного додатка Єдиного державного веб-порталу електронних послуг Портал Дія.

Документи, які подаються внутрішньо переміщеними особами
для отримання допомоги на проживання

Допомога на проживання надається щомісячно з місяця звернення на період введення воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування на кожну внутрішньо переміщену особу, відомості про яку включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, у таких розмірах:

  • для осіб з інвалідністю та дітей - 3000 гривень;
  • для інших осіб - 2000 гривень.

Допомога виплачується за повний місяць незалежно від дати звернення за її наданням та дати припинення чи скасування воєнного стану. Наразі Урядом продовжено термін подання документів до 30 квітня поточного року для отримання коштів за березень місяць.

Для призначення допомоги подається заява за встановленою формою, паспорт, ідентифікаційний код, довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, розрахунковий рахунок з банківської установи за стандартом IBAN.  

Заяви прийматимуться за місцем фактичного перебування внутрішньо переміщених осіб працівниками управління соціального захисту населення або центру надання адміністративних послуг.

Одночасно наголошуємо, що допомогу на проживання також отримають внутрішньо переміщені особи, які станом на 1 березня 2022 року отримували щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014р. №505. Таким особам допомога буде нарахована автоматично, звертатися та надавати будь-які додаткові документи не потрібно.

Установи, які мають право приймати та розглядати документи 
для видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб 
та отримання ними допомоги на проживання

У період дії воєнного стану внутрішньо переміщена особа для отримання довідки про взяття на облік та оформлення допомоги на проживання звертається за місцем фактичного перебування до:

  • управління соціального захисту населення (м. Знам′янка, вул. Глібка, 28, телефон для довідок 095-621-04-86);
  • Центру надання адміністративних послуг (м. Знам’янка, вул. Михайла Грушевського, 17, кабінет №14, телефон для довідок: 066-803-33-61).

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень