Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Відбулася зустріч з головами ОСББ та ЖБК, головами та секретарями будинкових комітетів

Дата: 08.02.2022 11:56
Кількість переглядів: 744

Фото без описуВідбулася зустріч керівництва Знам’янської міської ради та її виконавчого комітету з головами ОСББ та ЖБК, головами та секретарями будинкових комітетів нашого міста.

На початку зустрічі Знам’янський міський голова Володимир Сокирко відзначив, що ми сьогодні зібрались на нараду, в якій приймають участь представники мешканців багатоквартирних будинків міста і хоча тривають карантинні обмеження є питання, які слід обговорити, розпочати формування спільних завдань, отримати відповіді на запитання, поділитися досвідом. Саме тому, Володимир Феліксович запевнив голів ОСББ та ЖБК, голів та секретарів будинкових комітетів, що подібні зустрічі будуть відбуватися й надалі, адже взаємна довіра та спільні зусилля влади й громади – запорука розвитку і покращення якості життя людини.

Володимир Феліксович наголосив, що наразі політика держави спрямована на підтримку такої форми управління житловим фондом, як ОСББ. Саме такі об’єднання  - єдиний вихід в утриманні житлового фонду. Держава розглядає ОСББ, як суб’єкта, якому надають кредити (навів приклади діючих кредитних програм підтримки). Погоджуючись з тим, що у маленьких будинках важко створити ОСББ, відзначив про можливість створення ОСББ до складу якого увійдуть декілька житлових будинків. 

Про наявність захисних споруд цивільного захисту, призначених для укриття населення у випадку необхідності інформував завідуючий сектором з питань надзвичайних ситуацій, охорони праці, екології та благоустрою Сергій Балан. На території міста є приміщення (підвали), які можуть бути використані як укриття – захисні споруди цивільного захисту і слугують для укриття населення в умовах цивільного захисту. На сайті міської ради у розділі «Техногенно-екологічна безпека» розміщена Схема укриття населення міста Знам’янки у захисних спорудах цивільного захисту. Є будинки, де немає підвальних приміщень. Вони прикріплені до будинків, що розташовані поруч. Сергій Балан, відповідаючи на запитання, відзначив, що споруди, розташовані на території підприємств призначені для укриття працівників зміни, що працює.

Директор ЗВКГ ОКВП «Дніпро-Кіровоград» Олег Рябов повідомив про головні зміни, що відбулися для споживачів послуг водопостачання та водовідведення. Так, плату за повірку розподільчих приладів обліку виключили з абонплати – з 1 січня 2022 року повірка лічильників відбуватиметься за рахунок споживачів ОКВП «Дніпро – Кіровоград». Ще одним нововведенням стало розділення абонплати окремо за водопостачання та окремо – за водовідведення.

1 травня 2021 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» від 03.12.2020 року. Відповідно до викладених змін у ст. 17 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» періодична повірка комерційних засобів обліку проводиться за рахунок абонплати за умови укладення індивідуального договору, а от індивідуальних – за рахунок власників лічильників. Про дату повірки лічильника споживачів буде повідомлено за місяць. Повірку здійснюють уповноважені органи.

Олександр Слюсар, начальник юридичної служби ОКВП «Дніпро-Кіровоград» роз’яснив присутнім законодавчі підстави змін, що відбулися. Присутнім роз’яснено: основні терміни, а саме -  вузол комерційного обліку та вузол розподільного обліку; загальні правила розподілу спожитих у будівлі комунальних послуг, що встановлені Методикою розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженої наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 22.11.2018 за №315. 

Олександр Слюсар навів приклад одного з ОСББ міста Кропивницький, де на розподільчих приладах обліку води у кожній квартирі були встановлені антимагнітні пломби, що дало змогу на 97% зменшити втрати води по будинку. Присутнім роз’яснено порядок укладання публічних договорів. Так, договір вважається укладеним, якщо протягом 30 днів з дня опублікування тексту договору на веб-сайті підприємства,  співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали відповідний договір з підприємством. Індивідуальні споживачі у багатоквартирних житлових будинках, які фактично користуються послугами з централізованого водопостачання та/або водовідведення або звертаються до підприємства для отримання вказаних послуг, вважаються такими, що ознайомлені, погоджуються та приєднуються до умов публічного індивідуального договору.

02.02.2022 р. внесено зміни до постанови КМУ від 5 липня 2019 р. № 690 та затверджено Правила надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, а також типовий колективний договір про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

Підсумовуючи, Знам’янський міський голова Володимир Сокирко відзначив, що ми повинні з вами не тільки проаналізувати ситуацію, але й головне – не сіяти паніку, визначити головні задачі і завдання, розв’язання і вирішення яких дозволить нормалізувати ситуацію. З метою врахування думки мешканців Знам’янської міської територіальної громади, використовуючи інформацію ОКВП «Дніпро-Кіровоград», запропонував підготувати проєкт звернення Знам’янської міської ради до відповідних суб’єктів владних повноважень щодо внесення змін до чинних нормативно-правових актів, що регулюють надання послуг централізованого водопостачання та водовідведення.

У ході обговорення присутніми піднімалися питання укладання договорів; підстав для нарахування  заборгованості кожному квартиронаймачу; боротьби з боржниками; походження різниці показників між комерційними та розподільчими вузлами обліку; необхідності одночасного зняття показників комерційного та розподільчого вузла обліку; що враховано в абонплату; чи є договір на сервітут; оформлення акту про заміну вузла обліку; повноважень голови ОСББ щодо пошуку втрат води.

У різному до присутніх звернувся заступник начальника відділу поліції №1 (м. Знам’янка) Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області Сергій Миронюк, який окреслив основні проблемні питання, що потребують регулювання, реагування та злагодженої роботи, а саме звернувся: з рекомендацією щодо встановлення камер відеоспостереження у будинках, де створені та функціонують ОСББ; з проханням інформувати  про підозрілих осіб (у рамках боротьби з незаконним наркообігом серед населення, запобіганню шахрайських дій проти осіб). Надав контакти дільничних офіцерів поліції. Запропонував бажаючим залишити номер телефону, їх буде приєднано до Телеграм-каналу «Безпечна Знам’янщина». Відповів на запитання присутніх.

Наприкінці наради Володимир Феліксович подякував присутнім головам ОСББ та ЖБК, головам та секретарям будинкових комітетів за їх повсякденну роботу на громадських засадах. Відзначив, що тільки співпраця влади та громади дає позитивні результати.

 

Відділ забезпечення діяльності міської ради



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень