Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Сектор з питань надзвичайних ситуацій, охорони праці, екології та благоустрою управління земельних ресурсів виконавчого комітету Знам’янської міської ради ПОВІДОМЛЯЄ

Дата: 22.12.2021 15:14
Кількість переглядів: 782

Фото без описуЗнам’янська районна державна лікарня ветеринарної медицини, в зв’язку із повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області про реєстрацію спалаху грипу птиці типу А субтипу Н5 в особистому селянському господарстві жителя села Геройське Скадовського району Херсонської області, зазначає наступне.

Грип (інфлюенца) птиці (Gгірриs (іnfluenza) avium, класична чума птиці, європейська чума птиці) - високо контагіозна, з гострим перебігом хвороба, що характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення.

Збудник хвороби РНК - геномний вірус з родини Orthomyxoviridae, роду вірусів грипу А. Уражає курей і качок будь-якого віку, а також 15 інших видів птахів, у тому числі індиків, цесарок, фазанів, гусей, граків, галок, горобців.

Хвороба передається мігруючими, перелітними птахами, які переносять вірус у нові місця.

Хворі, а також перехворілі птахи виділять вірус із витіками з носової і ротової порожнин, фекаліями, яйцем та при кашлі і чиханні.

 Зараження домашньої птиці відбувається через підстилку, гнізда, вигули, предмети догляду, а також тушками забитої птиці, не знешкодженими відходами забою, яйцями, пухом та пір'ям хворої птиці.

Загальні симптоми: відмова від корму і води, підвищення температури тіла, пригнічення, порушення координації рухів, парези, паралічі, риніт, кон’юнктивіт, скуйовджене оперення.

Поширення інфекції серед птахів збільшує ймовірність прямої її передачі людям при безпосередньому контакті з інфікованими дикими, або свійськими .птахами, та через заражену землю і воду.

Лікування не розроблено. Летальність становить 80 - 300%.

Будьте обережні при придбанні птиці, яєць та продуктів птахівництва на ринках міста, дотримуйтесь санітарних правил!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень