Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

«Герої в пам’яті людської»

Дата: 09.12.2021 12:22
Кількість переглядів: 251

Фото без описуШвидко збігають роки , приходять у світ нові покоління. Але не старіє, не зникає пам’ять років Другої світової війни. Вона живе у спогадах бійців і в суворому монументі , як свідок грізних років і переможних боїв. ЇЇ мужню і величну надійно оберігає народ передаючи, як святиню у спадщину поколінням. Знам’янку окупували 5 серпня 1941 року.

Понад 850 днів тривала ця жахлива окупація. Але гордий і волелюбний народ Чорнолісся ворогові не вдалося поставити на коліна.

Восени 1943 року до Знам'янки наблизилися війська Радянської Армії. 19 жовтня битву за місто розпочали літаки, а в ніч проти 9 грудня, після тривалої артпідготовки, почався штурм вузла. Наступальні операції здійснювали частини 18-го і 29-го танкових корпусів 5-ї гвардійської танкової армії під командуванням генерал-полковника П. О. Ротмістрова, 6-ї, 110-ї гвардійських стрілецьких дивізій 5-ї гвардійської армії, якою командував генерал-лейтенант О. С. Жадов, та стрілецький корпус, який очолював генерал-майор О. І. Родимцев. 9 грудня Знам'янку визволили від ворога. У визволенні міста активну участь брали партизанські загони під командуванням І. Д. Діброви, Є. І. Петрова, М. П. Кришталя, Г. М. Володіна, І. Ф. Присяжнюка, а також підпільники місцевих диверсійних груп.

Понад 1000 трудівників міста, які захищали Батьківщину на фронті, нагороджені орденами і медалями Радянського Союзу.
9 грудня 2021 року ми відзначаємо 78-у річницю визволення нашого міста Знам’янки від німецьких загарбників. З метою вшанування пам’яті визволителів працівники Знам’янської юнацької бібліотеки підготували книжкову виставку «Герої в пам’яті людської».

На виставці представлені книги нашого земляка-краєзнавця О. Рябошапки,та інші видання завдяки яким читачі матимуть можливість доторкнутися до нашої історії та поринути у визначні події.

Величний подвиг захисників Знам’янщини залишиться у наших серцях невичерпним джерелом патріотизму та прикладом справжнього служіння своєму народові.

Відділ культури і туризму
виконавчого комітету Знам’янської міської ради

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень