Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Вшанували пам’ять жертв голодоморів і політичних репресій в Україні

Дата: 29.11.2021 08:57
Кількість переглядів: 759

Фото без описуЩороку у третю неділю травня в Україні вшановують жертв політичних репресій. 
27 листопада 2021 року біля «Пам’ятного знаку  жертвам  голодоморів  і політичних репресій  в Україні» представники міської влади, громадськість та духовенство  вшанували пам’ять жертв голодоморів і політичних репресій в Україні. 

У ХХ столітті Україна пережила три Великих голоди: 1921-1923, 1932-1933 і 1946-1947 років. Найстрашнішим був Голодомор 1932-1933 років - геноцид українського народу, який послідовно здійснювався радянською владою.

Згідно з Конвенцією ООН «Про запобігання злочину геноциду і покарання за нього» від 9 грудня 1948 року, геноцидом вважаються умисні дії, спрямовані на цілковите або часткове знищення національних, етнічних, расових або релігійних груп шляхом вбивства членів цієї групи; нанесення їм тяжких тілесних або психічних ушкоджень; навмисне створення життєвих умов, розрахованих на повне або часткове знищення групи; дії, розраховані на унеможливлення народження дітей в середовищі групи; насильницька передача дітей цієї групи іншій групі.

До присутніх звернулася секретар міської ради Вікторія Зеленська:
"Голодомор забрав мільйони життів українців, став масштабною національною трагедією, яку підсилили переселення, тюрми, табори. Десятиліттями тривала заборона на пам’ять про жертв Голодомору — жодних публічних розмов, жодного вшанування пам’яті невинно вбитих.  Нині ми маємо можливість говорити та поширювати правду, аби цей злочин ніколи не повторився. Нехай Господь Бог прийме їхні душі до Царства Божого, а нас укріпить у вірі, надії, любові. Вічна шана і незгасима пам’ять жертвам геноциду українського народу! Пам’ятаймо!".

Настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ отець Іван Проць відсужив панахиду за загиблими жертвами Голодоморів в Україні.

Знам’янчани вже багато років збираються на цьому намоленому місці для участі у всеукраїнській хвилині пам’яті за загиблими від голоду людьми і ця традиція триватиме завжди.

Учасники заходу поклали квіти до пам’ятного знаку жертвам голодоморів і політичних репресій в Україні і вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання. 

Пам’ять про закатованих голодом українців має жити в серці кожного з нас, щоб надавати сили для боротьби за незалежність нашої країни. Адже такі численні жертви, єдиною провиною яких була приналежність до українства, не мають права на забуття.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень