Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Профілактика харчових отруєнь

Дата: 16.11.2021 09:43
Кількість переглядів: 689

Фото без описуСтаном на жовтень 2021 року на території Знам’янської, Дмитрівської та Суботцівської територіальних громад не зареєстровані спалахи гострих кишкових інфекцій та харчові отруєння в організованих колективах. Реєструється спорадична захворюваність на гострі кишкові інфекції серед неорганізованого населення.

Проводячи статистичний аналіз можна стверджувати, що основною причиною виникнення інфекційних кишкових захворювань та харчових отруєнь серед неорганізованого населення є недотримання правил гігієни при приготуванні та зберіганні їжі в домашніх умовах. Це так звана спорадична захворюваність. Захворювання, пов’язані з громадським харчуванням та торгівлею, характеризуються масовістю ураження. При опитуванні хворих в якості причини хвороби вони зазвичай вказують на  вживання продуктів, придбаних в торговій мережі (це можуть бути навіть сухе печиво (галети), банальні цукерки, які аж ніяк не становлять ризику, але ніколи не ставлять під сумнів якість домашнього харчування. В побуті громадяни готують та зберігають домашні страви  частіше  відповідно до свого розуміння технологічних та гігієнічних вимог.

Лікарі наголошують: мийте руки перед тим, як сісти за стіл, не пийте сирої води і некип'яченого молока, не вживайте в їжу немиті фрукти, овочі. Здається це всім зрозуміло, але не всі свідомо дотримуються навіть цих прописних істин.

Потрібно, щоб навички особистої гігієни увійшли у свідомість кожної людини і були невід'ємною рисою її поведінки.

Мікроби можуть потрапити в їжу не тільки від хворого, а й від невимитих рук здорової людини, з брудної тари, разом з пилом. Нерідко їх заносять мухи, гризуни. У їжі мікроби при сприятливих умовах (висока вологість, підвищена температура, наявність молочних та м’ясних білків і т.д.) швидко розмножуються і виділяють токсини. Особливо сприятливі умови «знаходять» мікроби в м'ясі, рибі, вареній, ліверній і кров'яній ковбасах, у сирі з непастеризованого молока, в сметані, кремах, салатах, холодцях. Ці продукти частіше інших є причиною гострих кишкових захворювань та харчових отруєнь. 
Для попередження кишкових захворювань та харчових отруєнь дуже важливо забезпечити збереження чистоти продуктів, дотримуватись правил їх зберігання, не зберігати їх занадто довго і правильно з ними поводитися: все, що можна, слід промити проточною водою, добре проварити, просмажити .

Особливо важливо зберігати чистоту продуктів, готових до вживання без термічної обробки.
Отже, запам’ятайте:
- після відвідування туалету, перед приготуванням їжі, її вживанням ретельно мийте руки з милом;
- м'ясо, рибу, молоко та інші продукти, що швидко псуються, зберігайте на холоді;
- м’ясний фарш, м’ясні напівфабрикати, якщо виникла затримка у приготуванні, тримайте виключно у холодильнику (виділений екзотоксин при накопиченні у теплому середовищі патогенного стафілококу витримує температуру 100о С впродовж 2 годин);
- користуйтесь окремими дощечками та ножами для розробки сирих (м’ясо, риба, овочі) та готових до споживання продуктів;
- розробні дощечки та ножі ретельно мийте та ошпарюйте окропом;
- ретельно прожарюйте і проварюйте страви;
- приготовлену їжу, що залишилася на другий день, перед вживанням  кип'ятіть або прожарюйте. 

Помилково вважати, що кишкові захворювання і харчові отруєння відбуваються випадково. Запобігти цій випадковості можна, і це залежить від Вас.

Бережіть своє здоров'я  та здоров’я близьких!

Заступник начальника
управління – начальник
відділу державного нагляду
за дотриманням санітарного
законодавства Знам’янського
управління Головного управління
в Кіровоградській області                                                  

Сергій Манько


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень