Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Поповнення фонду міського краєзнавчого музею

Дата: 03.11.2021 15:05
Кількість переглядів: 906

Непересічна подія для нашого музею, яка відбувається протягом останніх двох тижнів, - поповнення фонду безцінними раритетами кінця ХІХ - поч. ХХ ст. 

Старовинні фото видатних діячів української культури і мистецтва, листівки, стародруки та рідкісні видання, листи відомих людей, документи і матеріали з історії міста і краю. 

Серед цих раритетів є скарби загальнонаціонального значення - оригінал фото Тараса Шевченка, рідкісний ілюстрований Кобзарь видання 1886 року з малюнками Опанаса Сластіона, безцінні листівки Василя Доманицького до Олени Требінської, оригінальні фото корифеїв українського театру, рукописний щоденник Миколи Садовського та багато іншого. 

Все це надбання протягом всього життя збирав наш краєзнавець, почесний громадянин міста В'ячеслав Євгенович Шкода разом з рідним братом Євгеном Шкодою. Довгий час архів зберігався в родині і нащадки вагались з рішенням, де мають оселитись ці цінності, - в Києві, Кропивницькому чи в Знам'янці? 

Та вирішальним важелем стало те, що на сьогоднішній день міською владою опрацьовується питання щодо надання додаткового приміщення для розміщення краєзнавчого музею в старовинній будівлі по проспекту Шкільному, 5. Наразі вивчаються юридичні і господарські питання реалізації цих можливостей. 

Створення сучасного музею, який відповідатиме вимогам часу та буде родзинкою міста, туристичним магнітом та осередком історико-культурної спадщини Знам'янки переконав спадкоємицю Яніну Шкоду у правильності прийняття такого рішення. Тож відтепер старовинна колекція оживатиме - розпочнеться багатовекторна творча, наукова робота по опрацюванню фонду, формуванню експозицій та відкриттю нових сторінок історії нашого міста. 

Запрошуємо дослідників та поціновувачів історії до співпраці у відтворенні цікавих сторінок історії рідного краю. Перша така творча зустріч вже відбулась і ми завдячуємо Оксані Войчишиній, Валентині Панкевич, Світлані Філіповій, Вікторії Громовій, Олександру Подкопайлу за ініціативи в популяризації музейних колекцій.

Відділ культури і туризму 
виконавчого комітету Знам’янської міської ради 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень