Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Про Національний план спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці у 2021 році

Дата: 31.08.2021 10:51
Кількість переглядів: 1028

Новини | ЛОДА/LODA – Львівська обласна державна адміністраціяПроблеми неформальної економіки і незадекларованої праці є одними з потужніших перешкод для всіх країн у забезпеченні гідної працім й високих темпів зростання.

За різними підрахунками частка працівників, які працюють без оформлення трудових договорів та не сплачують податки, складає 25-30% залежно від регіону, галузі, кваліфікації роботи тощо. За останніми оприлюдненими даними на офіційному сайті Державної служби статистики України, кількість неформально зайнятого населення становить 3237,8 тис.осіб (21% від загальної кількості зайнятого населення, тобто кожен п'ятий), з яких зайнятість у неформальному секторі економіки становила 56% від загальної кількості осіб, які зайняті неформально, тобто 1813,9 тис. осіб.

Саме тому, одним з основних напрямків роботи Держпраці є зниження рівня незадекларованої праці.

Є два способи безпосереднього впливу на рівень незадекларованої праці: інформаційно-роз’яснювальна робота та, власне, інспекційні відвідування і застосування фінансових санкцій до роботодавців, які не реагують на попередження та вдаються до використання незадекларованої праці.

Так, в рамках виконання Національного плану спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік, міською робочою групою з питань легалізації найманої праці та зайнятості населення в складі головного державного інспектора управління Держпраці у Кіровоградській області, представників міськвиконкому, управління соціального захисту населення, Пенсійного фонду, служби зайнятості з початку року проводилась національна інформаційно-роз'яснювальна кампанія про переваги задекларованої праці та ризики незадекларованої праці для працівників та роботодавців.

З 01.07.2021 року стартувала інспекційна кампанія з питань виявлення неоформлених трудових відносин у суб'єктів господарювання усіх форм власності та видів господарської діяльності, які мають ризики використання незадекларованої праці та відсутня позитивна динаміка щодо оформлення трудових відносин з найманими працівниками після проведення інформаційних заходів.

Протягом січня-липня 2021 року міською робочою групою з питань легалізації найманої праці та зайнятості населення обстежено 86 суб’єктів господарської діяльності Знам'янської міської територіальної громади. Виявлено 22 випадки не оформлення трудових відносин з найманими працівниками, про що складені відповідні довідки. Станом на 01.08.2021 легалізовано 18 робочих місць.

З метою вирішення питань легалізації зайнятості, наповнення місцевого бюджету, протягом звітного періоду 2021 року інформаційно-роз’яснювальною роботою охоплено 136 суб’єктів господарської діяльності.

 

Голова робочої групи, заступник міського голови
з питань діяльності виконавчих органів
Ліана ПЕРЕСАДЧЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень