Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Ходою і покладанням квітів знам’янчани вшанували пам‘ять захисників України

Дата: 30.08.2021 08:30
Кількість переглядів: 1245

Фото без описуЗнам’янчани пройшли пам’ятною ходою на честь воїнів, які загинули на сході України за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність до пам’ятного знаку “Героям, загиблим  за свободу і незалежність України”, де відбувся мітинг-реквієм.

День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, започатковано у 2019 році для гідного вшанування пам'яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які полягли в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави, увічнення їхнього героїзму та як нагадування про 7 років, саме в ці дні українські військові потрапили в оточення під Іловайськом., про одну із найкривавіших подій війни на сході України – Іловайську трагедію.

   Розпочався мітинг-реквієм з панахиди, яку відслужив настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ о.Іван .  В цей день, в усіх церквах Знам'янської міської територіальної громади, в рамках Всеукраїнської Панахиди за загиблими героями в Іловайській битві, проведено панахиди за загиблими Героями АТО.
  З промовою виступив батько загиблого Віктора Голого, голова громадської організації “Єдина родина Знам’янщини” Анатолій Голіков. Звертаючись до присутніх Анатолій Миколайович подякував керівництву міської територіальної громади за організацію заходів. Згадав добровольців, що пішли на фронт, виконали свій обов’язок, які не ховалися від військомату. “Вірю в те, що ми обов’язково переможемо  тому що, де правда там і Бог..А пам’ять про тих, хто захищав Україну, додасть нам сили. Бажаю всім здоров’я, переможного миру. Слава Україні! - зазначив Анатолій Голіков. 
   У пам’ятному заході узяли участь міський голова Володимир Сокирко, керівництво, учасники бойових дій на Сході, рідні загиблих, депутати міської ради, представники громадських організацій, правоохоронних та силових структур, волонтери, діти учасників АТО/ООС, громадськість.
    З перших днів бойових дій знам’янчани йшли в зону АТО захищати від агресора цілісність і незалежність нашої держави. Під час мітингу ведучі поіменно згадали усіх загиблих.
Саме тоді, у 2014 році, Знам’янка отримала перші жахливі звістки про втрати і водночас наше місто почорніло від суму і горя…. Віктор Голий – із самого початку бойових дій на сході вступив добровольцем до лав Збройних Сил. З 2014 року боєць 42-го батальйону територіальної оборони «Рух опору». Загинув 28 серпня 2014 року у боях під Дебальцеве прикриваючи відхід колони української військової техніки.

Дмитро Цуркан служив у батальйоні патрульної служби міліції особливого призначення «Миротворець». Загинув 29 серпня 2014 року під час виходу з Іловайського котла.

Катерина Носкова позивний «Кет». У лютому 2015 року з власної волі була зарахована за контрактом до лав Збройних Сил України. Солдат 17-го окремого мотопіхотного батальйону територіальної оборони, старший телефоніст відділення зв’язку військової частини. 16 серпня 2015 року вірна військовій присязі, виявивши стійкість і мужність, загинула від бойового поранення під час бою на взводному опорному пункті 0117 на території Донецької області.

Сергій Капелюха – кулеметник 9-ї механізованої роти 53-ї окремої механізованої бригади Сухопутних військ Збройних Сил України. 14 листопада 2015 року помер від численних осколкових поранень отриманих під час бою поблизу селища Верхньоторецьке Ясинуватського району Донецької області.

Дмитро Єфремов - боєць 81 бригади 90 батальйону 20 липня 2015 року був призваний за мобілізацією на військову службу. 22 травня 2016 року загинув по близу Авдіївки Донецької області при виконанні бойового завдання.

Дмитро Кісліченко - оператор 2-го відділення протитанкового взводу. 27 липня 2015 був призваний на військову
службу за мобілізацією. Загинув 9 червня 2016 року під час виконання обов'язків військової служби в ході проведення антитерористичної операції.

Сергій Трубін старший стрілець - санітар 501-ого окремого батальйону морської піхоти. Загинув 8 січня 2017 року
при виконанні бойового завдання в районі лінії зіткнення з ворогом.

Чи можна передати біль і горе втрати рідного сина, доньки, чоловіка чи брата? Ненажерлива війна забирала і забирає наших воїнів, а знам’янщина оплакувала своїх дітей.

Петро Балога – старший солдат, командир 1-го відділення, 1-го взводу механізованого батальйону 128-ої окремої гірничо-піхотної бригади. Загинув 14 березня 2016 року під час обстрілу між Мар’їнкою та Пісками

Микола Бутенко був мобілізований у серпні 2014 року, такелажником такелажної роти військової частини А-1201.Загинув 15 лютого 2015 року під час обстрілу під Дебальцево.

Олександр Каплун - старший солдат 6-го розрахунку 2 взводу 3 батареї артилерійського дивізіону. Загинув 30 серпня 2016 року під час артилерійського обстрілу поблизу населеного пункту Сартана Донецької області.

Мазур Антон у серпні 2014 року був мобілізований до Збройних сил України. Загинув 19 вересня 2015 року під час виконання службових обов'язків

Віктор Ярмошевич боєць 55-ї артилерійської бригади. Загинув 21 квітня 2015 року в м. Красноармійськ.

Кажуть, що життя – це найдорожче, що є у людини. Проте, незважаючи на це, серед нас були і є герої, які готові пожертвувати цим найціннішим благом заради своєї Батьківщини. І, нажаль, наразі вже багато синів і доньок України довели свою любов та відданість саме таким чином. Але їх загибель не мине дарма.
Саме їх самовідданість зараз робить для України різницю між незалежністю та кайданами, між свободою та тиранією, між вільним духом та рабством. Їх приклад ніколи не вмре, їх вчинок завжди буде жити в наших серцях. Світла пам'ять героям!
На знак глибокої шани до наших земляків, які віддали своє життя за мирне небо і незалежну Україну відбулося покладання квітів.

Звитяга українських воїнів на Сході країни щодня демонструє світові незламність духу, справедливу боротьбу нашого народу за свою державність. Ті трагічні події російсько-української війни розгорталися на сході України, саме на полях соняхів, які вже поспіли. І саме під цими соняхами сотні захисників України в боротьбі з ворогом поклали своє життя на вівтар свободи та незалежності нашої країни. Саме тому сонях став символом Дня пам’яті захисників.

Цього дня букети з синьо-жовтими стрічками поклали також до могил, де спочивають Герої на усіх кладовищах Знам’янської міської територіальної громади, в с.Плоске, де похований знам'янчанин Віктор Голий.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень