Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Шукаємо професійних батьків

Дата: 20.07.2021 09:22
Кількість переглядів: 300

Фото без описуВ Україні запроваджена послуга патронату над дитиною як альтернатива притулкам, центрам соціально-психологічної реабілітації та інтернатним закладам для дітей.

В умовах децентралізації влади та реформування системи інтернатних закладів функціонування патронатних сімей набуває особливого значення, оскільки дає можливість безпосередньо кожній громаді задовольняти потреби тимчасового влаштування дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Патронат над дитиною - це професійна комплексна послуга, яка передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім»ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин  (насильство , бездоглядність, загроза життю та здоров’ю, хвороби батьків або їх ув’язнення, проблеми з житлом).

Патронатним вихователем/вихователькою може бути громадянин України, який не був засуджений та/або позбавлений батьківських прав, має позитивний досвід виховання дітей та відповідний стан здоров’я, що дозволяє дбати про тимчасово влаштованих дітей за місцем фактичного проживання сім»ї, та разом з добровільним працівником пройшли навчання за спеціальною тренінговою програмою для надання послуги патронату над дитиною.
За надання послуги патронатний вихователь отримує:
·    грошове забезпечення патронатному вихователю за надану послугу в розмірі 5-ти прожиткових мінімумів для працездатних осіб; при влаштуванні 2-х та більше дітей віком до 1 року, неповнолітньої вагітної, дитини з ВІЛ грошове забезпечення збільшується на 10% за кожну дитину та категорію, але сумарно не перевищує 50%;
·    соціальну допомогу на утримання влаштованої під патронат дитини обсягом 2,

5 прожиткові мінімуми для дитини відповідного віку (3,5 прожиткові мінімуми при влаштуванні дитини з інвалідністю).
Також держава гарантує сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Термін перебування дитини під патронатом визначається потребами дитини та залежить від складності життєвих обставин, які спричинили її влаштування, але не перевищує 3 місяці. В окремих випадках виникає потреба в продовження терміну, але загальний термін перебування не повинен перевищувати 6 місяців. Якщо після спливання  зазначеного терміну біологічними батьками дитини не подолані складні життєві обставини, або за інших причин повернення до сім»ї неможливе, для дитини підберуть а альтернативні форми сімейного виховання- усиновлення, опіку, прийомну сім’ю/дитячий будинок сімейного типу.

Якщо ви готові прийти на допомогу дитині, яка опинилась у складних життєвих обставинах, переконані, що сім’я, на відміну від інтернатного закладу, є найкращим середовищем для дитини, підтримуєте сімейні цінності та готові працювати в команді професіоналів, аби жодна дитина не зазнала страждань і виховувалася в безпеці та любові, звертайтеся за більш детальною інформацією до центру соціальних служб за адресою: м. Знам’янка вул. М. Грушевського, 17 каб.№3

Директор ЦСС 
Наталія Шевченко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень