Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

До уваги мешканців міської територіальної громади та користувачів земель сільськогосподарського призначення

Дата: 17.06.2021 13:28
Кількість переглядів: 900

Будь-яка технологія вирощування сільськогосподарських культур включає в себе використання засобів захисту рослин, серед яких одними із основних є пестициди – досить небезпечні для людського організму, тварин, птахів та комах, але корисні для цих культур хімічні сполуки.

На сьогодні альтернативи інтенсивному використанню хімічних засобів у сільському господарстві немає. Однак при цьому необхідно зважати  на екологічні ризики у сфері застосування таких засобів і дотримуватися норм та правил, які дозволяють мінімізувати негативний вплив на людей та довкілля.

Проблеми екологічного змісту виникають не лише при використанні пестицидів а також при порушенні норм обробки та утилізації використаної тари з під них.

Залишки хімікатів у порожній тарі, яка має бути утилізованою, але це не було зроблено, забруднюють навколишнє середовище і становлять пряму загрозу для життя та здоров`я людей, інших живих організмів та рослинності, що розташовані поруч.

При нерегламентованому зберіганні використаної тари з під пестицидів вона розкладається під дією факторів природного середовища (дія вологи, ультрафіолетового випромінювання, тощо), може утворювати токсичні сполуки, що мають канцерогенний, нейротоксичний та мутагенний характер дії на будь-які теплокровні організми.

Тара з під пестицидів та агрохімікатів відноситься до ІІІ класу небезпеки та підлягає передачі ліцензованим організаціям для утилізації.

Ст. 82 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» - «Порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення» тягне за собою накладення штрафу на громадян в розмірі від 340 грн. до 1360 грн. і на посадових осіб в розмірі від 850 грн. до 1700 грн.

Управління земельних ресурсів, екології, благоустрою
та надзвичайних ситуацій виконавчого комітету 
Знам`янської міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень