Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Особливості пробаційного нагляду за неповнолітніми

Дата: 18.06.2021 14:36
Кількість переглядів: 1783

Фото без описуВідповідно до Закону України про пробацію» від 05 лютого 2015 року, пробація – це система наглядових і соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду й відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Метою пробації є забезпечення безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень і забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою ухвалення судом рішення про міру їхньої відповідальності.  

Пробаційна діяльність стосовно неповнолітніх суб’єктів пробації здійснюється з урахуванням їхніх вікових та психологічних особливостей і спрямована на забезпечення їхнього фізичного й психічного розвитку, профілактику агресивної поведінки, позитивних змін особистості та поліпшення соціальних стосунків.. Особлива увага приділяється сприянню у залученні засуджених неповнолітніх до навчання та здобуття ними повної загальної середньої освіти. 

Пробація щодо неповнолітніх передбачає активне залучення до заходів пробації хоча б одного з батьків або законних представників та обов’язкову присутність під час опитування неповнолітнього суб’єкта пробації. 

Уповноважені органи з питань пробації в межах своїх повноважень проводять роботу з батьками або законними представниками, у тому числі якщо виникає потреба в налагодженні стосунків у родині підлітка. Увага приділяється не тільки наглядовим заходам, а й забезпеченню зайнятості, проведенню продуктивного дозвілля, залученню до навчання. 

Соціально-виховна робота з підлітками, також, може здійснюватися із залученням батьків або їхніх законних представників.
Законом визначено, що пробація щодо неповнолітніх здійснюється органом пробації спільно з органами й службами у справах дітей, спеціальними установами та закладами, які забезпечують їхній соціальний захист і профілактику правопорушень. 

Наказом Міністерства юстиції України від 11.06.2018 року №1797/5 затверджено окремі пробаційні програми для неповнолітніх суб’єктів пробації: «Зміна прокримінального мислення», «Подолання агресивної поведінки» та попередження вживання психоактивних речовин». 

Згодом наказом Міністерства юстиції України   від 23.10.2019 року №3235/5 затверджено ще одну пробаційну програму під назвою «Формування життєвих навичок».

При цьому, для неповнолітніх розроблено окремий пробаційний інструмент – оцінка ризиків вчинення повторного кримінального правопорушення особами, які вчинили кримінальні правопорушення (обвинувачуються у вчиненні кримінальних правопорушень) у віці 14-18 років.

Для ефективної роботи з дітьми, які вступили в конфлікт з законом в адміністративно-територіальних одиницях України створено сектори ювенальної пробації, які забезпечують реалізацію державної політики у сфері виконання певних видів покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, та пробації щодо неповнолітніх.

Марина Марула,
начальник Знам’янського МРВ 
філії ДУ «Центр пробації» в
Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень