Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Чим відрізняється прописка від реєстрації в Україні?

Дата: 07.06.2021 13:52
Кількість переглядів: 408

Фото без описуДеколи ми за давньою звичкою називаємо реєстрацію місця проживання пропискою, але чи є ці поняття тотожними? Відповідає директорка Роздільнянський місцевий центр з надання БВПД Тетяна Кулішова. 

Термін «прописка» був вперше введений ще 1925 року. Головним її принципом було офіційне прикріплення певної особи до конкретного місця проживання. Адже без відповідної відмітки у паспорті громадянин не міг влаштуватися на роботу, отримати медичні чи соціальні послуги.

На території України цей механізм діяв аж до 2001 року, допоки Конституційний Суд України не визнав такий інститут неконституційним та по суті скасував прописку.

У 2003 році було прийнято Закон України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», яким введено правило добровільної реєстрації за місцем проживання або перебування.

При цьому в початковій редакції Закону громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, зобов’язані протягом десяти днів після прибуття до нового місця проживання зареєструвати місце проживання.
Отже, станом на сьогодні такого поняття як «прописка» в законодавстві України  не існує, натомість існує реєстрація.
 Тож, які відмінності прописки від реєстрації?
Головна відмінність – цілі здійснення прописки та реєстрації.
 Прописка втілювала в життя функцію адміністративно-планового розміщення населення, контроль за переміщенням громадян, а реєстрація – це підтримка юридичного зв’язку між людиною і державою з метою взаємного виконання прав і обов’язків, має повідомний характер і не обмежує свободу пересування громадян.
 Крім того, прописка закріплювала громадян за визначеною адміністративно-територіальною одиницею шляхом видання адміністративними органами на місцях дозволу на проживання. Натомість інститут реєстрації не встановлює зазначених обмежень.
 Також важливим є те, що власник приміщення може зареєструвати в своєму помешканні будь-яку особу, на відміну від прописки, яка дозволяла прописати лише близьких родичів.
 Не можна оминути увагою й той факт, що для того, аби здійснити реєстрацію місця проживання необхідно зібрати істотно менший, в порівнянні з пропискою, пакет документів.
 Чи є реєстрація обов’язковою?
Кожен громадянин України зобов’язаний зареєструвати своє  місце проживання, а також повідомити компетентні органи про зміну свого місця проживання протягом   днів.  Батьки зобов’язані зареєструвати місце проживання новонародженої дитини протягом  місяців з дня державної реєстрації її народження.
За несвоєчасну реєстрацію передбачена адміністративна відповідальність – попередження або штраф.
 Де необхідно зареєструватися, якщо вам належить кілька помешкань?
 Куди звертатися, яка ціна та які документи потрібно надати для реєстрації місця проживання?
 Про це читайте на нашому сайті за посиланням 
https://bit.ly/3dNGwf7
#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень