Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Кошти платників ПДФО мають залишатись на місцях і спрямовуватись на розвиток громад Кіровоградщини

Дата: 13.05.2021 15:56
Кількість переглядів: 404

На розгляді у Комітеті Верховної Ради України з питань бюджету знаходяться розроблені Асоціацією міст України спільно з групою народних депутатів законопроекти  №5066 та №5066-1, що пропонують збільшити частку зарахування ПДФО до бюджетів громад із 60 до 65 відсотків. 

Законопроекти регламентують зміни, що мають бути відображені у Бюджеті України починаючи із 2022 року. Так, законопроект №5066 передбачає таке збільшення для бюджетів громад за рахунок відповідного зменшення відсотка зарахування податку до державного бюджету, а законопроект №5066-1 – за рахунок відповідного зменшення відсотка зарахування податку до обласних бюджетів.

 «Обидва проєкти спрямовані на досягнення однієї цілі – посилення фінансової спроможності територіальних громад та зміцнення матеріально-фінансової бази місцевого самоврядування. Для місцевого самоврядування збільшення відсотку зарахування ПДФО на 5% це: можливість частково компенсувати видатки перекладені державою на органи місцевого самоврядування, а саме: на утримання закладів профтехосвіти; фінансування державних соціальних гарантій; виплату заробітної плати непедагогічним працівникам закладів середньої освіти, утримання таких закладів, забезпечення навчального процесу; фінансування комунальних послуг та енергоносіїв закладів охорони здоров’я» - наголосила консультантка з правових питань Кіровоградського РВ АМУ Вікторія Нижник.

Асоціація міст України відзначає, що законопроекти №5066 та №5066-1 є збалансованими та враховують інтереси як державного бюджету, так і місцевих бюджетів. Для громад збільшення відсотку зарахування ПДФО із 60 до 65 відсотків – це отримання додаткового обсягу фінансового ресурсу в обсязі 11,1 млрд. гривень.

РІШЕННЯ ПРАВЛІННЯ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ АСОЦІАЦІЇ  ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ  «АСОЦІАЦІЯ МІСТ УКРАЇНИ» № 5 22 квітня 2021 року  "Про просування законопроєктів щодо збільшення та справедливого зарахування частки ПДФО до місцевих бюджетів".

Валентина Остапчук (за матеріалами АМУ) 

 


                   
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень