Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Нові штрафні санкції при порушенні правил військового обліку

Дата: 12.05.2021 15:19
Кількість переглядів: 811

Фото без опису23 квітня 2021 року набрав чинності Закон України №1357-ІХ від 30.03.2021 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку», відповідно до якого на базі діючих військових комісаріатів на протязі двох місяців створюються територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, які є правонаступниками військових комісаріатів.

Зазначеним Законом внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі КУпАП) в частині посилення відповідальності громадян та посадових осіб підприємств, установ, організацій за порушення  правил військового обліку. 

Так, в нових редакціях викладені положення статей 210, 210-1 та 211 КУпАП, накладення адміністративних стягнень, за порушення яких відноситься до компетенції керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ст. 235 КУпАП) та збільшені штрафні санкції за визначені в них адмінправопорушення. Мінімальний штраф за порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку, порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, зіпсуття військово-облікових документів (посвідчення про приписку до призовної дільниці, військовий квиток, тимчасове посвідчення військовозобов’язаного) чи втрату їх з необережності складає від 510 до 850 грн., а в особливий період від 850 до 1700 грн. для громадян та від 3400 до 5100 грн., а в особливий період від 5100 до 8500 грн.  для посадових осіб.

Законодавча база (станом на 06.05.2021).
-    Кодекс України про адміністративні правопорушення (останні зміни ЗУ № 1357-ІХ від 30.03.2021). Посилання: zakon.rada.gov.ua;
Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку
Порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку –
тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. (510-850 грн.)

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період –
тягнуть за собою накладення штрафу від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. (850-1700 грн.)

Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію
Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію 
тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-3400грн.) і на посадових осіб – від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. (3400-5100 грн.)
Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400-5100 грн.) 
і на посадових осіб – від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. (5100 – 8500 грн.)

Стаття 211. Зіпсуття військово-облікових документів чи втрата їх з необережності

Зіпсуття або недбале зберігання призовниками, військовозобов'язаними і резервістами військово-облікових документів (посвідчень про приписку до призовних дільниць, військових квитків, тимчасових посвідчень військовозобов'язаних), яке спричинило їх втрату, –тягнуть за собою накладення штрафу від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. (510-850 грн.)

Повторне протягом року вчинення порушення з числа передбачених частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період –
тягнуть за собою накладення штрафу від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян"(850-1700 грн.)

Військовий комісар Знам’янського
об’єднаного міського територіального центру
комплектування та соціальної підтримки
підполковник                                                       Олександр ЧИЖМА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень