Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

На Знам’янщині пробація та правова допомога поговорили про особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх

Дата: 12.05.2021 15:06
Кількість переглядів: 419

05 травня відбулася спільна зустріч заступника начальника Знам’янського міськрайонного відділу філії Центру пробації в Кіровоградській області Катерини Гедерім й начальника Знам’янського бюро правової допомоги Анжели Іванової з неповнолітнім суб’єктом пробації та його матір’ю з  метою проведення лекції-бесіди на тему: «Особливості підготовки досудової доповіді щодо неповнолітніх та особливості їх кримінальної відповідальності».

Мета заходу звісно очевидна та направлена на збільшення правової обізнаності як батьків, які мають дітей-правопорушників,  так і самих неповнолітніх, які вступили в конфлікт з законом.

Під час бесіди присутнім повідомлено, що для неповнолітніх передбачені особливі, менш суворі, більш гуманні умови кримінальної відповідальності та покарання, порівняно з дорослими злочинцями, а саме: за певних умов допускається можливість звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності із застосуванням до нього примусових заходів виховного характеру; скорочено види покарань та обмежено строки встановлених покарань;  передбачено більш м’які вимоги (умови) для звільнення від кримінального покарання; зменшено строки після спливу яких до неповнолітнього можливе застосування умовно-дострокового звільнення, а також строки погашення і зняття судимості.

Суд, окрім того, що враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного та обставини, що пом’якшують та обтяжують покарання, також враховує умови його життя та виховання, вплив дорослих, рівень розвитку та інші особливості особи неповнолітнього.
Також, неповнолітній вік особи, сам по собі, є обставиною, що пом’якшує покарання. Вона обов’язково має враховуватись при призначенні покарання незалежно від того, чи досяг підсудний на час розгляду справи повноліття.

Але, визнанню винним та оголошенню вироку передує підготовка органом з питань пробації досудової доповіді - письмової інформації для суду, що характеризує обвинуваченого. 

В обов’язковому порядку, під час підготовки досудової доповіді звертається увага на історію правопорушень, соціально-побутові умови, освіту, працевлаштування, стан здоров’я, вживання наркотичних речовин, алкогольних напоїв, стосунки у суспільстві, в сім’ї, дозвілля та відпочинок, особисті якості та поведінка, ставлення до правопорушення.

Також, відносно обвинуваченого проводиться оцінка ризиків вчинення повторного кримінального правопорушення, за результатами якої надаються рекомендації щодо заходів, спрямованих на мінімізацію ризику повторного вчинення неповнолітнім кримінальних правопорушень.

Подібні заходи проводяться на постійній основі як самостійно працівниками Знам’янського органу з питань пробації, так і спільно з іншими установами та організаціями, адже  наявність хоча б мінімального рівня правової освіченості наших громадян збільшує сподівання на недопущенні вчинення ними правопорушень.

Марина Марула,
начальник Знам’янського МРВ філії
Державної установи «Центр пробації» в 
Кіровоградській області 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень