Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

У бібліотеках громади відбулися тематичні заходи, присвячені подіям Другої світовій війни

Дата: 11.05.2021 11:17
Кількість переглядів: 1012

Фото без описуДо Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні працівники бібліотеки-філії №1 провели вуличну акцію "Дізнайся більше про визволення свого міста". Бібліотекар Холодова О.В. розповіла людям про те, як з перших днів війни мешканці нашого міста стали на захист своєї Вітчизни.

У роки Другої світової війни Знам'янський район став одним із центрів партизанського руху на Кіровоградщині. Восени 1943 року битву за місто розпочали літаки, а далі наступальні операції здійснювали танкові корпуси та гвардійські стрілецькі дивізії, якими керували генерал-лейтенант О.С. Жадов та генерал-майор О.І. Родимцев. 9 грудня 1943 року Знам'янку визволили від ворога. У визволенні міста активну участь брали партизанські загони під командуванням І.Д. Діброви, Є.І. Петрова, М.П. Кришталя, Г.М. Володіна, І.Ф. Присяжнюка, а також підпільники знам'янських диверсійних груп. Людям було цікаво прослухати інформацію про визволення рідного міста, а також бібліотекар запропонувала їм відвідати нашу бібліотеку і ознайомитися з літературою на воєнну тематику нашого краю.

Бібліотека - філія №2 підготувала історичну довідку про жінок-героїв, які мають світове визнання. 

Людмила Павлюченко - українка, у роки війни була снайперкою. Тиждень на війні і про "снайперку у спідниці" уже ходила легенда. На її рахунку 309 знищених ворогів. Потім тяжка контузія. На фронт більше не повернулася, але вона була у Фото без описускладі делегації молоді у Британію, США й Канаду. Вона переконувала тамтешню владу відкрити другий фронт, закликала "не ховатись за її спиною", а допомогти побороти ворога разом.

Євдокія Завалій, Дуся - саме так звали цю дівчину на фронті. Вона народилась в степовій Україні 1924 р. На фронт пішла санітаркою, мала два важкі поранення. Після одужання і офіцерських курсів двадцятирічну Євдокію призначили командиркою взводу морських піхотинців, що спочатку викликало хвилю невдоволення у солдат. Та з часом кожен переконався в сміливості лейтенанта Дусі, а один урятував їй життя ціною свого. Німці називали Дуся "Фрау Чорна Смерть". Після війни Дуся залишилась у Києві і про війну казала "Більше ніколи".

Ще одна історія про льотчицю Катерину Зеленко. Літала вона ще в часи радянсько - фінської війни. Катя була єдиною жінкою-льотчицею. Перед другою світовою війною 23-річна Катя провела військові випробування нового бомбардувальника Су - 2. Потім -фронт. І знову розвідувальні вильоти й бомбардування ворожої техніки, мала неабиякий авторитет. Останній виліт здійснила 12 вересня 1941 року. Вона двічі злітала з розвідкою і літак зазнав пошкодження. Але знову вимагали виліт і вона взяла інший літак. ЇЇ атакували сім німецьких винищувачів. Коли дістав поранення її штурман, Катя наказала залишити машину, а сама продовжила бій. Коли замовкли кулемети, її літак пішов на таран месершміта. Літаки зіштовхнулись й Фото без описузагорілись. Катерині Зеленко назавжди залишилось 25 років. Слава героя! Вічна слава!

Хочемо зазначити, що про цих жінок і іще багатьох видатних українок є змога прочитати у нових збірках"Це зробила вона" і "Це теж зробила вона", які наша бібліотека отримала від Київського видавництва, серія "для дітей", за що ми дуже вдячні. Ми маємо знати більше, цінити і берегти пам'ять про великих, видатних українок.

Бібліотека – філія №3 підготувала віртуальну виставку до 76-ї річниці Перемоги “Війна на сторінках книг" , завдяки якій ви можна познайомитися з матеріали про Другу світову війну, про трагедію й подвиг нашого народу. Представлені на цій виставці документальні та художні видання про події тих років – це ніби підручник з історії, написаний не датами та мапами, а життями та переживаннями людей. Це книги з фонду  бібліотеки-філії №3, які розкривають історичну правду про трагічні дні війни, змальовують образи учасників воєнних подій.

Переглянути можна за посиланням: https://www.facebook.com/100011349678482/videos/1637303669991273 

Відділ культури і туризму 
виконавчого комітету Знам’янської міської ради

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень