Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Про легальну заробітну плату та зайнятість

Дата: 09.04.2021 13:52
Кількість переглядів: 1238

Фото без описуНа території Знам'янської міської територіальної громади продовжує працювати робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, оновлений склад та положення якої затверджені рішенням виконавчого комітету Знам'янської міської ради від 18 березня 2021 року №90.

Діяльність робочої групи є одним із різновидів впливу на суб'єкти підприємницької діяльності, керівників, фізичних осіб, які не оформлюють трудові відносини з найманими працівниками та не виплачують зарплату на відповідному законодавчому рівні. 

При цьому інформаційно-роз’яснювальній роботі приділяється максимальна увага, адже роботодавці і робітники повинні розуміти переваги зереєстрованих трудових відносин.

Під час рейдів члени робочої групи розповідають роботодавцям про неприпустимість допуску до роботи працівників без офіційного оформлення, порядок оформлення працівників та відповідальність за використання нелегальної найманої праці, а також пояснюють працівникам наслідки отримання заробітної плати в «конверті». 

Доволі часто спостерігається, що роботодавці заохочують робітників на «тіньову» зайнятість та закликають не зважати на наслідки такої незаконної праці. Та погоджуючись на нелегальну працю, треба мати на увазі, що лише оформлена відповідно до законодавства праця дає право на отримання страхового стажу, і лише легальна зарплата впливає на розрахунок майбутньої пенсії.

Важливість легального працевлаштування особливо актуальною виявилась під час карантину у зв’язку з поширенням коронавірусу. І роботодавці, і працівники, які обрали незадекларовану працю, ухилялись від офіційного оформлення трудових відносин і сплати податків, опинились сам на сам перед загрозою зубожіння. Крім цього, чинне законодавство передбачає кримінальну, адміністративну та фінансову відповідальність за порушення законодавства про працю в частині оформлення трудових відносин із найманими працівниками.

Натомість кожен, хто підтримує цивілізовані трудові відносини, мав можливість звернутися до служби зайнятості і отримати допомогу. Роботодавець - у вирішенні питання підбору персоналу, компенсації ЄСВ та допомоги з часткового безробіття, а працівник – сприяння в пошуку нової роботи і отриманні матеріального забезпечення на період безробіття.

Звернення до роботодавців та працівників Знам'янської міської 
територіальної громади

Шановні роботодавці! Ми закликаємо вас зробити крок назустріч суспільству – легалізувати зайнятість населення та відмовитись від виплати зарплати «в конвертах». Це дозволить зняти соціальну напругу, громадянам отримати реальну соціальну підтримку. З метою недопущення порушень законодавства про працю, що може призвести до накладання штрафних санкцій, пропонуємо Вам належним чином оформити трудові відносини з найманими працівниками. У випадку ігнорування вимог трудового законодавства, до керівників підприємств і приватних підприємців відповідні контролюючі органи вимушені будуть застосовувати всі заходи впливу в межах їх компетенції.

Шановні працівники! Для реалізації своїх трудових прав та забезпечення оптимального  рівня свого майбутнього ви повинні вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин через укладання трудового договору. У разі відмови роботодавця кожен громадянин має право звернутися до компетентних державних органів щодо захисту своїх конституційних прав.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень