Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

На Знам’янщині рятувальною службою клієнтам пробації проведено профілактику пожеж

Дата: 11.03.2021 16:29
Кількість переглядів: 1244

Фото без описуДнями, в рамках співпраці Знам’янського міськрайонного відділу філії Центру пробації в Кіровоградській області та 18-ї Державної пожежно-рятувальної частини  м. Знам’янка, підобліковим провели інструктаж щодо недопущення вчинення пожеж.

Інспектор зазначеної частини Юрій Шмалько, повідомив присутнім, що після  сходження снігового покриву навесні до настання стійкої вологої осінньої погоди або утворення снігового покриву, виникає пожежонебезпечний період року,  під час якого виникають лісові і степові пожежі, а тому населенню потрібно дотримуватись певних правил поведінки.

Упродовж пожежонебезпечного періоду забороняється:

-розведення багать у лісі; -заїзд на територію лісового фонду транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети; -відвідування населенням хвойних насаджень при підвищеному класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека) за умовами погоди;  - палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки; - випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду та сільськогосподарського призначення, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу та сільськогосподарських угідь; - залишати під час будівництва доріг, газопроводів, мереж електропередачі, зв'язку, радіофікації, інших комунікацій та об'єктів деревні залишки і горючі матеріали;- звалювати та спалювати у лісових насадженнях, поблизу сільськогосподарських угідь та торфовищ сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо.

Найпоширеніший засіб гасіння пожежі – нахльостування полум’я віником з гілок листяних дерев. Потрібно рухатись по вогнищу і наносити удари так, начебто замітаючи полум’я вбік, на вигорівшу площу. Збивши основне вогнище, при наступному ударі по цьому місцю, віник затримують, прижимаючи до палаючої кромки і повертають, що дає охолонути горючим матеріалам.

Також, для гасіння пожеж використовують спосіб, при якому закидають крайки пожежі рихлим ґрунтом, який викопують штиковими лопатами. Для цього ґрунт, який забирається лопатою поблизу кромки пожежі, кидають вздовж неї. Ґрунт попадає на горючі матеріали, охолоджує їх та ізолює від повітря. При гасінні спочатку збивають полум’я, а потім, зупинивши пожежу, насипають на кромку шар ґрунту товщиною 6-8 см. Якщо поблизу є водоймище – вогонь заливають водою. При цьому починають наступ на вогонь з того боку, куди він рухається, і намагаються оточити район пожежі з усіх боків.

Але слід пам’ятати, що попередити пожежу набагато простіше, ніж її загасити, адже не завжди це легко вдається, й не в поодиноких випадках це коштує життя і здоров’я людей. 

Марина Марула,
начальник Знам’янського МРВ 
філії ДУ «Центр пробації» в
Кіровоградській області 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень