Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

На Знам’янщині пробація спільно з бюро правової допомоги провели бесіду в школі

Дата: 16.02.2021 14:20
Кількість переглядів: 1155

Фото без описуДнями, на території Навчально-виховного комплексу «Знам’янська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2-ліцей» начальником Знам’янського міськрайонного відділу філії Центру пробації в Кіровоградській області  майором внутрішньої служби Мариною Марулою,   начальником Знам’янського бюро правової допомоги Анжелою Івановою та завідуючою Знам’янської міської бібліотеки-філії № 3 Наталією Сатир учням 8 класу проведено лекцію-бесіду на тему: «Буллінг, відповідальність, наслідки».

Мета заходу – уникнення непоправних наслідків булінгу серед дітей, адже в наш час це доволі негативне соціальне явище, від якого можуть страждати не лише діти, а й дорослі, не лише учні, а й вчителі.

В більшості випадків потерпілий замовчує таке насильство, аби уникнути осуду та більшої злості кривдника, а батьки не завжди помічають зміни в поведінці своєї дитини.

Варто пам’ятати, що булінг (цькування) це не просто сварка або конфлікт між дітьми і він відрізняється систематичністю (повторюваністю) діяння, тобто вчинення різних форм насильства (фізичного, економічного, психологічного, сексуального, в тому числі за допомогою засобів електронної комунікації) двічі і більше разів стосовно однієї і тієї ж особи. 

Також, булінг майже завжди має злий умисел, коли метою дій кривдника є умисне заподіяння психічної, фізичної шкоди, приниження, страху, тривоги, бажання підпорядковувати потерпілого своїм інтересам або спричинення соціальної ізоляції Фото без описупотерпілого, при цьому для булінгу характерний дисбаланс сил між  кривдником і потерпілим, який полягає у різниці в фізичному розвитку, соціальному статусі, стані здоров’я (наявність інвалідності чи особливих освітніх потреб) тощо.

Булінгу характерна  відсутність розкаяння у кривдника. Дитина-агресор ігнорує почуття інших, шукає слабшого, вирівнюючи свій психологічний стан, таким чином, спричиняючи біль іншим,  кривдник самореалізується.

Варто пам’ятати, що булінг (цькування) ніколи не припиняється самостійно – потрібно втручання сторонніх осіб, захист і допомога потерпілому, кривднику та свідкам. 

Наслідки булінгу можуть бути різні. Найчастіше — це замкнутість, психологам доводиться працювати з дітьми, в яких зруйнована віра у соціум, вони насторожені, тривожні. Але найбільший страх — це підліткові суїцидальні думки.

Верховна Рада України 18 грудня 2018 року прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо протидії булінгу», який вперше юридично визнає поняття булінгу в українському законодавстві та передбачає відповідальність не тільки за вчинення, але й за приховування випадків булінгу.

Звісно,  тема булінгу не нова, й педагогічний колектив з разу в раз повторює її своїм учням, забезпечуючи всебічну інформованість як дітей, так і їх батьків. Але, на жаль, доводиться залучати й додаткові сили аби уникнути непоправних наслідків та захистити своє здоров’я та здоров’я своїх учнів, а іноді й життя таких ще вразливих маленьких громадян нашої держави. 

Марина Марула,
начальник Знам’янського МРВ 
філії ДУ «Центр пробації» в
Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень