Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Аналіз стану виробничого травматизму, професійної захворюваності за 2020 рік на підприємствах, що знаходяться на територіях, які обслуговуються  Знам’янським відділенням управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у області

Дата: 21.01.2021 13:42
Кількість переглядів: 563

Фото без описуПротягом  2020 року до Знам’янського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградській області  надійшло три повідомлення про нещасні випадки на виробництві від підприємств, які є страхувальниками Знам’янського відділення:

02.07.2020 року в ДП «Чорноліське лісове господарство» з водієм, внаслідок дорожньо-транспортної пригоди;
26.09.2020 року в КП «Знам’янський комбінат комунальних послуг» з водієм, внаслідок падіння устаткування (обладнання) або їх конструктивних елементів;
17.10.2020 року в КНП «Знам’янська міська лікарня ім. А.В.Лисенка» з медичним працівником, внаслідок падіння під час пересування.
Відповідно вимог Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, керівниками підприємств та установ були вчасно надані повідомлення про нещасні випадки, створені комісії підприємств для з’ясування причин настання нещасних випадків.   Усі вищезазначені випадки  визнані такими, що  пов’язані з виробництвом. 
Також у 2020 році спеціальною комісією з розслідування складений акт за формою Н-1/П на нещасний випадок, що стався  03.12.2019 року внаслідок падіння транспортних засобів, в якій травму важкого ступеня тяжкості отримав тракторист  Філії «Знам’янський райавтодор» ДП "Кіровоградський облавтодор». Після проведеного лікування потерпілий одужав, стійка втрата працездатності чи інвалідність не наступила. 
Відділенням проведенні страхові виплати по даним нещасним випадкам у відповідності вимог Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування». 
Представником відділення взято участь в роботі 6 комісій з розслідувань нещасних випадків на підприємствах, які зареєстровані в інших регіонах України та підрозділи яких знаходяться на територіях, що обслуговуються  Знам’янським відділенням, з них в роботі 4 спеціальних комісій:  випадок смерті зі стрільцем ВП  Козятинський загін воєнізованої охорони регіональної філії «Південно-Західна залізниця» Акціонерного товариства «Українська залізниця», що стався на території  ВП «Знам’янський загін воєнізованої охорони»  регіональної філії «Одеська залізниця» Акціонерного товариства «Українська залізниця», смертельне травмування працівника ВП служби колії «Знам'янська дистанція  колії" регіональної філії «Одеська залізниця» Акціонерного товариства «Українська залізниця», загибель працівника ТОВ  «Торговий дім «Елітне насіння» на території с.Красносілка Олександрівського району та випадок смертельного травмування лісоруба  ПП «Самшит 1» (Черкаська область, Кам'янський район) на території Знам’янського лісництва ДП «Чорноліське лісове господарство».
Основною причиною травмування є психофізіологічна - особиста необережність потерпілих та організаційні причини - порушення вимог безпеки під час експлуатації транспорту загального користування (автомобільного, водного, залізничного, повітряного), невиконання інструкцій з охорони праці самими потерпілими, і, що важливо, 50% з них сталися через порушення посадових інструкцій відповідальними особами.  Це свідчить про те, що нещасні випадки - це результат низької організації роботодавцем трудового процесу, відсутність ефективного контролю з боку посадових осіб підприємства за дотриманням вимог безпеки при виконанні робіт.
Відповідно до проведеного аналізу основних причин  нещасних випадків (по актам Н-1/П) за 2020 рік, технічні причини складають 0%, організаційні причини  50% та психофізіологічні, відповідно становлять 50%.
Порівнюючи з 2019 роком, слід відмітити, що  зростання виробничого травматизму (нещасних випадків на виробництві) не відбулось. 
Але зафіксовано 29 випадків захворювання медичних працівників комунальних закладів охорони здоров’я, що надають первинну, екстрену, а також в стаціонарних умовах вторинну (спеціалізовану) і третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом     SARS-CoV-2, внаслідок інфікування коронавірусом SARS-CoV-2 під час виконання професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження збудниками інфекційних хвороб. 
Комісії з розслідування гострих професійних захворювань утворені керівниками закладів охорони здоров’я, в яких працюють медичні працівники: 
2   по КНП «Олександрівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги»;
5 по КНП  «Знам’янський районний центр первинної медико-санітарної допомоги»;
14 по КНП  «Олександрівська центральна районна лікарня»;
8   по КНП «Знам’янська міська лікарня ім. А.В.Лисенка».
Станом на 01.01.2021 року розслідування закінчене по 1 випадку в КНП «Олександрівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги», випадок захворювання медичного працівника визнано таким, що не пов'язаний з виробництвом, складено акт за формою Н-1/НП.
По кожному нещасному випадку комісією з розслідування були розробленні дієві заходи щодо запобігання подібним випадкам у подальшому, які підприємствами виконанні, про що до відділення надійшла інформація про їх виконання. 
Протягом 2020 року до відділення повідомлення за формою              П-3 про встановлення професійного захворювання працівникам підприємств, організацій, установ що зареєстровані у Знам’янському відділенні не надходили. 

Страховий експерт з охорони праці 
Знам’янського відділення 
управління виконавчої дирекції Фонду 
соціального страхування України 
у Кіровоградській області                                                            Т.Яценко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень