Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Обслуговування споживачів, надання інформації про товари та послуги - українською

Дата: 16.01.2021 15:59
Кількість переглядів: 1139

Фото без описуЗ 16 січня набрала чинності стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яка закріплює остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову.

Як зазначено у Законі, підприємства, установи та організації усіх форм власності та підприємці мають обслуговувати українською мовою. Також виробники та виконавці і продавці зобов'язані, відповідно до закону, надавати споживачам інформацію про свої товари, роботи чи послуги державною мовою. Українською має подаватися інформація на цінниках, в інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках, меню тощо.

Крім того, тепер суб’єкти електронної комерції, зареєстровані в Україні, будуть зобов’язані забезпечити надання усієї інформації, визначеної законом, зокрема і щодо предмету електронного договору, державною мовою.

Водночас інформація державною мовою про товари та послуги може дублюватися іншими мовами. Також може здійснюватися обслуговування клієнта не державною мовою, якщо на цьому наполягає клієнт і знайдено прийнятну для обох сторін мову комунікації.

У разі порушення прав на отримання інформації та послуг українською мовою потрібно звертатися до Секретаріату Уповноваженого (01001, м. Київ, провулок Музейний, 12; e-mail: kremin@kmu.gov.ua). Також скаргу можна направити на електронну скриньку skarha@mova-ombudsman.gov.ua або заповнити форму на сайті https://mova-ombudsman.gov.ua/.

Якщо скарга вмотивована, то закладу оголосять попередження та вимогу усунути порушення протягом 30 днів. У разі повторного порушення протягом року на заклад чекає штраф від 5100 до 6800 гривень.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень