Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Новини. Децентралізація.

Дата: 14.08.2018 16:40
Кількість переглядів: 616

Картинки по запросу новини децентралізаціяСергій Коваленко: Обласна державна адміністрація підтримувала, підтримує і буде підтримувати об’єднавчі процеси, відповідно до законодавства України

Особливості створення нових об’єднаних територіальних громад на Кіровоградщині та перспективи розвитку вже створених – ключове питання порядку денного щопонеділкової апаратної наради, яку провів перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко.
Під час наради було, зокрема, поінформовано про діяльність Кіровоградського Центру розвитку місцевого самоврядування з метою впровадження в області реформи децентралізації. Як повідомив директор зазначеного Центру Олег Яременко, від початку року фахівці закладу провели 164 різноманітні заходи: тренінги-семінари, конференції, робочі консультації, навчальні поїздки делегацій в ОТГ, а також масштабний тематичний форум для громад кількох областей. Учасниками заходів стали понад 3 тисячі жителів Кіровоградщини та представників місцевого самоврядування. За кількістю проведених заходів Кіровоградський Центр посідає 3 місце в загальнодержавному рейтингу популяризації децентралізаційної реформи.
Олег Яременко зауважив, що згідно з Перспективним планом, на Кіровоградщині передбачено створення 54 ОТГ. Нині в області створено 16 об'єднаних територіальних громад. Посадовець підкреслив, що незважаючи на невелику кількість ОТГ, область має хороші показники їх фінансової спроможності. Посадовець наголосив, що чим більша кількість населення проживає на території громади, тим така громада спроможніша й успішніша. Тому в області значну увагу приділяють не тільки створенню нових ОТГ, а й приєднанню до вже створених прилеглих населених пунктів.
Директор Центру розвитку місцевого самоврядування звернув увагу, що від початку року у 3 ОТГ області відбулися перші вибори, ще 3 громади готові вийти на вибори в жовтні. Олег Яременко повідомив, що нещодавно ЦВК звернулася до Комітету Верховної Ради з питань правової політика та правосуддя щодо тлумачення законодавства проведення референдуму і деякі опоненти об’єднавчих процесів побачили в цьому загрозу для подальшого впровадження децентралізаційної реформи. Однак, за словами посадовця, законодавство передбачає створення ОТГ як шляхом референдуму, так і шляхом ухвалення відповідних рішень органами місцевого самоврядування, тому немає ніяких загроз, щоб цього року відбулися перші вибори в новостворених ОТГ.
Керівник Центру коротко охарактеризував найуспішніші ОТГ області за напрямками розвитку, які вони обрали для себе. За його інформацією, у Соколівській громаді, яка є однією з найпотужніших в Україні, відкрито Центр адміністративних та соціальних послуг, розпочато будівництво ФАПу, заплановано відкриття нового дитсадка. Маловисківська ОТГ взяла курс на енергозбереження та відновлення інфраструктури – проводить реконструкцію та утеплення закладів освіти, капітальні ремонти доріг, освітлення вулиць, облаштування зон відпочинку та спортивних майданчиків. У Новоукраїнській ОТГ активно співпрацюють із спонсорами та меценатами, створюючи умови для розвитку бізнесу – коштом місцевого підприємця будують сонячну електростанцію для забезпечення альтернативними джерелами енергії. До того ж, завдяки значному збільшенню надходжень до бюджетів новостворених громад, власні доходи на одного жителя громади збільшилися у 2-5 разів.
У 12 районах області, де поки ще не створено жодної ОТГ, об’єднавчі процеси розпочато. За словами Олега Яременка, спільними зусиллями Центру із структурними підрозділами облдержадміністрації та територіальних відомств, а також партнерських організацій у районах постійно проводяться інформаційно-просвітницькі кампанії та роз’яснювальні заходи для населення стосовно переваг децентралізації.
Перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко зауважив, що з усіма районами, де ще не створено жодної ОТГ, проведено тематичні наради, визначено подальші дії, які необхідно здійснити з метою сприяння об’єднавчим процесам. Нині спостерігається тенденція, коли райони рухаються у напрямку створення ОТГ у форматі "один район – одна громада". На засіданні відповідної обласної робочої групи вже підтримано відповідні пропозиції Гайворонського та Онуфріївського районів. Прийнято також пропозицію щодо внесення змін до Перспективного плану, за якими до Новопразкої ОТГ приєднається громада села Пантазіївка Знам'янського району. На позитивні висновки очікує Устинівський район – об'єднання смт Устинівка і ще 2 суміжних сільських рад, в об’єднавчих процесах село Піщаний Брід і Добровеличківка. "Обласна державна адміністрація підтримувала, підтримує і буде підтримувати об’єднавчі процеси, відповідно до законодавства України", - наголосив Сергій Коваленко.

Джерело: офіційний сайт Кіровоградської ОДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень