Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Щоб ліки отримали всі

Дата: 05.12.2018 16:19
Кількість переглядів: 461

Ранок понеділка, 3 грудня. До міського голови звернулися зі скаргою кілька  знам’янчан. «Грудень тільки розпочався, - обурювалися люди, -  а в аптеках міста вже не можна придбати ліків за програмою «Доступні ліки»! 

Того ж дня міським головою Сергієм Філіпенком  було проведено робочу нараду за участі першого заступника міського голови Валентини Загородньої та в. о. головного лікаря комунального закладу «Знам’янська міська лікарня ім. А.В.Лисенка» Ігоря Муравського.

Міський голова дав завдання вивчити цю ситуацію, проаналізувати, скільки людей користуються можливістю придбати ліки за державною програмою, скільки рецептів виписано протягом останнього місяця та протягом попередніх місяців з початку року, скільки витрачено коштів на ліки загалом з початку року.

Нагадаємо, державна програма «Доступні ліки», за якою кожен мешканець міста і району може отримати безкоштовно або з незначною доплатою ліки, почала діяти з квітня 2017 року. Хворі можуть придбати медикаменти за трьома категоріями:  бронхіальна астма, діабет 2 типу, серцево-судинні захворювання.

За підсумками виконаного завдання в. о. головного лікаря міської лікарні Ігор Муравський надав такі дані.

На 2018 рік для комунального закладу «Знам’янська міська лікарня ім. А.В.Лисенка» було виділено для мешканців міста і району 717тисяч 300 гривень. Щомісячний поділ цих коштів складає 59 тисяч 775 гривень. Скільки громадян скористалися можливістю безкоштовно (або з доплатою) придбати ліки? З початку нинішнього року таких в місті  – 7024. Для них протягом 11 місяців року було виписано 21 132 рецепти. Тільки протягом одного дня, 3 грудня, лікарями було виписано 358 рецептів. Продаж ліків за державною програмою здійснюють в місті чотири аптеки:  ПрАТ «Ліки Кіровоградщини», АЙ ПІ ФАРМАЦІЯ, ТОВ МК «Іріс», КП «РАМ». Так, за даними на 1 грудня, суботу,  всі ці аптеки ще мали залишок коштів на ліки в сумі майже 60 тисяч гривень. ПрАТ «Ліки Кіровоградщини» мали залишок коштів    у розмірі 25 тисяч 227 гривень. АЙ ПІ ФАРМАЦІЯ – мала 11 тисяч 710 гривень 84 копійки. ТОВ МК «Іріс» - 10 тисяч 449 гривень 86 копійок. КП «Рам» мало залишок коштів - 12 тисяч 387 гривень 50 копійок. Але вже в понеділок гроші закінчилися.  Чому? Тому що виділених грошей не вистачає на всіх хворих. І ті, хто отримав рецепти лікаря ще в листопаді, викупили ліки протягом 1, 2 грудня (виписані рецепти діють протягом місяця). В листопаді, до слова, було виписано лікарями 2 тисячі 300 рецептів для придбання медикаментів хворими за державною програмою «Доступні ліки». 

Для того, щоб всі знам’янчани мали можливість отримати ліки безкоштовно або з незначною доплатою, вирішили: звернутися до Департаменту охорони здоров’я м. Кропивницького стосовно збільшення медичної субвенції для реалізації державної програми «Доступні ліки» в 2019-му році.

 Міський голова Сергій Філіпенко запропонував й такий варіант : виділити кошти, яких не вистачає для придбання ліків хворими, із міського бюджету.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень