Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Коли в Знам`янці сортуватимуться побутові відходи?

Дата: 09.10.2018 16:17
Кількість переглядів: 463

У відповідності з ст. 32 Закону України «Про відходи» з 01 січня 2018 року забороняється захоронення не перероблених (не оброблених) побутових відходів.

Оскільки питання запровадження роздільного збирання твердих побутових потребує значних фінансових витрат та певного періоду часу, управлінням містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Знам`янської міської ради в березні 2018 року розроблено та  погоджено рішенням виконавчого комітету від 07.03.2018 року № 79 «Програму запровадження в місті роздільного збирання твердих побутових відходів на 2018-2020 роки». 

Програмою передбачається поетапне (протягом 3 років) введення в дію процесу сортування відходів на побутовому рівні на ресурсоємні (папір, пластик, скло, метал, тощо) та такі, що підлягають захороненню.

Паралельно планується проводити освітні заходи для шкіл та дошкільних навчальних закладів, агітаційно-роз`яснювальні заходи для мешканців міста.

Програмою передбачається придбання нових контейнерів та реконструкція сміттєвих майданчиків, придбання спеціальних сміттєвозів та техніки для роботи  на сміттєзвалищі, побудова приміщень для встановлення сортувальної лінії, пресів та для зберігання вторинної сировини.

Для забезпечення функціонування сміттєзвалища та обладнання передбачається розробка та будівництво внутрішнього та зовнішнього електропостачання, обладнання сміттєзвалища санітарною зоною та пропускним режимом.

Окремо, через консультації з населенням, передбачається організація видалення побутових відходів та відходів рослинництва з території приватного сектору міста (листя, гілля дерев), придбання обладнання для його переробки на паливні брикети.

Для  забезпечення участі населення міста в розробці програми її було оприлюднено на офіційному сайті міської ради, отримано та внесено певні зміни та доповнення.

При розгляді проекту Програми  профільними комісіями (постійна комісія з питань бюджету та економічного розвитку міста – голова Данасієнко Н.М. та постійна комісія з питань житлово-комунального господарства та охорони навколишнього природного середовища – голова Тесленко А.В.) в її текст було внесено суттєві доповнення, щодо заборони захоронення побутових відходів з інших населених пунктів та доступу до розбудови інфраструктури приватних інвесторів, передбачено поетапне планування витрат на виконання Програми з погодженням в профільних комісіях міської ради та включенням до міського бюджету, тощо.

Однак протягом серпня-вересня 2018 року програма не тільки не набирала необхідної для затвердження кількості голосів депутатів, але навіть не викликала жодного запитання чи зауваження…

Враховуючи  важливість питання зменшення навантаження побутовими відходами на діюче сміттєзвалище, зменшення негативного впливу сміттєзвалища на навколишнє природне середовище, і в тому числі на територію міста та необхідність мати базу для планування фінансових витрат в рамках міського бюджету, управління містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Знам`янської міської ради в чергове виноситься проект Програми для затвердження сесією в жовтні місяці.
В той же час частина заходів передбачених Програмою вже виконується.

За ініціативи управління містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Знам`янської міської ради, на наш екологічний запит, з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища розпорядженням голови Кіровоградської обласної державної адміністрації від 20.04.2018 року № 236-р виділено  на ущільнення твердих побутових відходів та присипання їх інертними матеріалами на Знам`янському звалищі твердих побутових відходів 199 тис. грн., на впорядкування Знам`янського звалища твердих побутових відходів 199 тис. грн. та на обвалування Знам`янського звалища твердих побутових відходів 199 тис. грн.

На виконання ст. 32 Закону України «Про відходи», тимчасово, до затвердження міською радою «Програми запровадження в місті роздільного збирання твердих побутових відходів на 2018-2020 роки» та встановлення власної сортувальної лінії, балансоутримувачем Знам`янського звалища твердих побутових відходів – КП «Знам`янський комбінат комунальних послуг» укладено договір співпраці з приватним підприємцем на виконання робіт по сортуванню твердих побутових відходів та встановлено три контейнери для збору вторинної сировини в різних районах міста.

Мешканці міста можуть ознайомитись з проектом Програми на сайті міської ради в розділі «Проекти рішень міської ради» та при бажанні надати свої пропозиції. У відповідності з чинним законодавством кожен громадянин має право відвідати сесію та висловитись по питаннях порядку денного (Регламент. Стаття 3. Відкритість і гласність роботи Ради).

Головний спеціаліст сектору з питань надзвичайних ситуацій,
охорони праці,екології та благоустрою міста УМА та ЖКГ  
Знам`янської міської ради  
В. Безай 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень