Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

ГОЛОВНЕ НЕ ПРИНЦИПИ, А ЛЮДИ!

Дата: 17.06.2020 14:19
Кількість переглядів: 1822

Більшість знам’янчан уже знають, що в міській лікарні призначено нового т.в.о. керівника, і що люди в білих халатах, не боячись вірусу, масово вирушили до міськвиконкому й протягом кількох годин вимагали скасувати це рішення…

Безліч коментарів у соцмережах, часто некомпетентних, несправедливих, а то й відверто брехливих. Щоб люди мали уявлення, як усе насправді, пропонуємо вашій увазі інтерв’ю з міським головою Сергієм Філіпенком.

- Сергію Івановичу, з чого все почалося?
- Почалося з того, що до мене стали масово звертатися люди з такою проблемою: для проходження медогляду дітей доводиться везти аж до Кропивницького, до обласної дитячої лікарні. 
Що ж треба для вирішення такої проблеми? А зовсім небагато: лікарям слід пройти курси спеціалізації. Чому це не було зроблено?
На підставі цих звернень я мусив провести нараду. На ній, на жаль, жодної конструктивної відповіді від виконуючої обов’язки керівника медзакладу я не почув; перспективи, що ситуація зміниться на краще, не побачив. Відповідь керівника - «ніхто не хоче, лікарі не бажають». Та хіба ми вдома, щоб висловлювати якісь власні забаганки? На робочому місці треба виконувати свої обов’язки. І якщо керівник не може організувати роботу своїх підлеглих, значить, потрібен інший керівник. 
Я припинив нараду й сказав, що тепер прийматиму своє рішення. А рішення було таким: термін дії розпорядження, яким В. Сільман було призначено т.в.о. керівника, завершився, і я написав нове розпорядження й призначив тимчасово виконуючим обов’язки керівника іншого лікаря. 

- Це єдина причина зміни керівника?

- Звертався я до Вікторії Сільман і з пропозицією введення за рахунок міського бюджету такої послуги, як протезування зубів малозабезпеченим людям. Рішення керівник підготувала на одну одиницю, а потім виявилося, що спеціалістів потрібно двоє. Тому вирішення цього питання теж загальмувалося. 
Досвідчений кардіолог Сергій Савченко змушений був піти з роботи через внутрішні конфлікти. Сьогодні на прохання багатьох знам’янчан ведуться перемовини про його повернення на робоче місце. Хіба можна так працювати?!
А я не можу недобросовісно виконувати свої обов’язки, я відчуваю відповідальність перед людьми. І мушу захищати людей нашого міста, щоб їх нікуди не відфутболювали. Усі медичні послуги знам’янчанам мають надаватися у Знам’янці! А ми їх кудись відправляємо… Ось так розвиваємо нашу медицину? Подумали б про те, що людина отримає усі послуги десь в іншому місті й до вас більше не звернеться! А як же гроші? Вони ж ходять за пацієнтом…

- Проте медики не згодні з таким рішенням. І одразу два десятка медпрацівників написали заяви про надання їм відпустки за власний рахунок... 

- Якщо точно – 19 чоловік. Ну що ж, кому була можливість - заяви задовольнили. Відмовили тим, хто вже виконує обов’язки іншого медпрацівника на час його відпустки. Треба ж комусь і з пацієнтами залишитися! Чи про це ніхто не думав? 
Та цікаве почалося згодом. Під наказом на відпустку працівникові треба, як ви знаєте, розписатись. І ось коли дійшло до цього, відпускників лишилося… аж четверо. 
Хотілося б, щоб дорослі люди й поводилися по-дорослому. Не принципи свої треба показувати, а лікувати своїх пацієнтів!

-    Що ви скажете з приводу інформації  у соцмережах стососно закриття дитячого відділення? 

-    Скажу, що це відверта брехня від початку до кінця. Її розповсюдили по різних групах, насправді відділення працює і працюватиме далі, а знам’янчан закликаю за достовірною інформацією звертатися до офіційної сторінки виконкому у фейсбуці, до сайту міської ради або просто до фахівців виконкому. Не вірте чуткам. Не вірте брехні. Її останнім часом багато, а буде – ще більше. Наближаються вибори. 

- У соцмережах ще пишуть, що змінюючи керівника ви готуєтесь до виборів.

- Чесно кажучи, важко зрозуміти, де тут зв’язок. Якби я готувався, то мені б було легше відсидітися мовчки, а не відстоювати інтереси знам’янчан, не конфліктувати. Старався б бути для всіх хорошим і всім подобатися. 


- В усякому разі, прийнявши таке рішення, ви не перевищили своїх повноважень?

- У нас – правова держава. Поки адміністрація має повноваження втручатися в роботу, а точніше в проблеми комунального підприємства, треба правильно реагувати на зауваження, а не приводити сюди людей.
І не треба робити з мене ворога медицини. Я хочу, щоб медицина у місті збереглася, щоб її не руйнували зсередини. Хочу, щоб я не втручався в процес лікування, а щоб люди прийшли до лікаря й отримали кваліфіковану допомогу. І щоб до мене люди не приходили  зі скаргами, а приходили до лікарів з подяками. 

- І кілька слів про нового керівника. Хоч у Знам’янці знайдеться небагато людей, котрі б не знали Петра Євтихійовича Іванова, скажіть про мотиви вашого вибору.

- На цю посаду я призначив не просто досвідченого лікаря-травматолога, а людину, котра багато років успішно очолювала залізничну лікарню, котра має досвід керівника і, я впевнений, допоможе об’єднати колектив і організувати його на виконання тих завдань, для яких вони й обрали цю професію, а саме - на допомогу людям. 
У лікарні багато фахівців із багаторічним досвідом за плечима, і я хочу, щоб вони свої знання, свої сили спрямували на лікування людей, а не втручалися в управлінські справи. Хочу, щоб лікарі згадали про своє призначення: дбати про здоров’я людей.
Лікаря має турбувати, щоб у нього було обладнане робоче місце, щоб він мав змогу підвищувати свою кваліфікацію і як наслідок – краще лікувати своїх пацієнтів. Медицина ж для чого існує? Для допомоги людям! Не треба про це забувати.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень