Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Перспективні плани: розпочалися останні узгодження перед розглядом на Уряді

Дата: 13.04.2020 10:37
Кількість переглядів: 1187

Розпочалися останні обговорення проектів перспективних планів формування територій громад областей перед розглядом цих документів на засіданні Кабінету Міністрів. Усі перспективні плани Уряд має прийняти вже у квітні.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад і територій В’ячеслав Негода під час онлайн-наради з підготовки перспективних планів формування територій громад Волинської, Житомирської, Луганської, Миколаївської, Харківської, Хмельницької областей.

За його словами, навіть після трьох раундів консультацій по більшості перспективних планів усе ще є пропозиції ОДА, з якими не погоджується Мінрегіон чи асоціації органів місцевого самоврядування. Є навіть варіанти, що не відповідають методиці формування спроможних громад. І ці спірні моменти треба остаточно обговорити і зафіксувати фінальне рішення по ним.

«Відповідно до регламенту Кабінету Міністрів, якщо є зауваження до проекту нормативного акту (у нашому випадку, це перспективний план), і розробник не може їх усунути на стадії погодження, це фіксується у таблиці розбіжностей і проводиться узгоджувальна нарада. І на ній або той, хто дав зауваження, погоджується з позицією розробника, або розробник погоджується з зауваженнями. Після цього формується нова редакція проекту рішення. Зараз якраз ці погоджувальні наради ми і розпочинаємо. Розробником у нас є ОДА, зауваження надають Мінрегіон, Мінфін, Мінекономіки, Мін’юст, інші ЦОВВ та всеукраїнські асоціації органів місцевого самоврядування», - пояснив В’ячеслав Негода.

За його словами, ці обговорення - остання стадія перед тим, як проекти перспективного плану потраплять на розгляд урядового комітету і Кабінету Міністрів.

На відміну від попередніх етапів консультацій, до погоджувальних нарад вже не залучають представників органів місцевого самоврядування та народних депутатів. Їхні думки і пропозиції були зафіксовані під час перших трьох турів обговорень.

«Депутати не залучені, і це логічно, коли робота йде вже над конкретним проектом урядового рішення. Я лише в ролі спостерігача. І, якщо моя думка потрібна, я готовий її висловити», - сказав долучений до наради народний депутат Віталій Безгін, який співголовував на попередніх обговореннях.

«В квітні ми маємо подати усі перспективні плани на розгляд уряду. Звичайно, ми не створимо скрізь ідеальні плани – які б задовольнили усіх. Це неможливо, коли багато учасників процесу. По багатьох громадах доведеться приймати компромісні рішення, які спираються здебільшого на методику формування спроможних громад. Там, де ми не змогли дійти спільної згоди, маємо відштовхуватися від критеріїв, які дають громадам найбільші можливості для розвитку», - зазначив В’ячеслав Негода.

Наступного тижня погоджувальні онлайн-наради мають відбутися по перспективних планах усіх областей.
 
Довідка. Відеоконференції з підготовки перспективних планів формування територій громад та  з формування адміністративно-територіальних одиниць базового субрегіонального рівня проходять за сприяння Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.
                        
Джерело: сайт «Децентралізація»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень